Нощта на музеите и галериите

Нощта на музеите и галериите в Пловдив е най-сериозното ежегодно културно събитие в Пловдив и ще се проведе за девети път този уикенд (20 и 21 септември) на повече от 68 локации с над 100 събития още в петък вечерта между 19:00 и 01:00 след полунощ. Градът оживява с изключително разнообразната програма от множество изложби, филмови прожекции, литературни събития, танцови пърформанси и присъствие на големи национални фестивали.

В петък вечерта 25 държавни и частни музеи и галерии представят проектите си. Ще минем през Галерия А+ за представянето на книгата Североизточна България – гид за пътешественици, Сариев Contemporary за изложбата на Даниела Георгиева и Музеят на авиацията за снимки и разглеждане на постоянната експозиция от самолети.

Илиян Ружин / Фалшименто

Събота е нощта за събитията от програмата Култура и клуб. Минаваме задължително през artnewscafe за живото предаване на Фалшименто с Илиян Ружин и диджей партито на блога Фонотека Електрика, аудио-визуално парти на Ramsey Hercules и Naughty Soul в Бар Грамофон, типографската изложба на Жорж Сопаджиев Dedicated to Miles Davis в клуб Мария Луиза и прожекциите на видео платформата Кинематограф в Петното на Роршах.  

Събитията от двата дни са съпроводени и с доста сериозна програма в част Град и публични пространства. Vivacom Art Hall представят изложбата си за проекта Like.Bulgaria на открито пред Градската художествена галерия, Musictricity пък е интересна инсталация и музикална прожекция на Фонотека Електрика и Phormatic Visual Lab, няма как да не минем и през Кино Космос заради представянето на проектите за обновяване на сградата и превръщането и в културен център.

Ориентирането е лесно, а и винаги можете да се разходим до информационния пункт на нощта до Градската художествена галерия, който е проект на младото архитектурно Студио 8 ½.

Пълната програма на фестивала и повече информация за участниците има на официалната страница, в блога на събитието и във Facebook. Книжката на Нощта може да бъде изтеглена в .pdf формат ето тук. Входът за всички събития е свободен.