Ревю: Тотал щета

Оставил отпечатъците си по модерни тв и филмови реликви като Ананас Експрес, Шаферки, Girls и The Critic, Judd Apatow е сред най-интересните играчи в Холивуд, който формират масовия вкус. Името му едва ли ще се нареди до тези на Steven Spielberg и James Cameron, Apatow е по-скоро сивият кардинал с косвено влияние върху шанса на герои на новото време като Lena Dunham, Kristen Wiig и Amy Schumer. Без значение дали е в позиция на ментор, сценарист, продуцент или режисьор, централният конфликт в работата му безотказно се случва някъде между младостта и узряването на съвременния човек. Това винаги я прави ценна като социален коментар, улавящ динамиките и дневния ред на обществото и респективно аудиторията, за които е най-смислена и разбираема, е именно категорията млади възрастни. Случаят с новия му режисьорски опит Тотал щета е точно такъв.

@ Universal Pictures

@ Universal Pictures

Младият възрастен този път е новата любимка на Америка Amy Schumer, която освен главен герой е и сценарист на филма. Стремителният й възход като комик съвпада с тенденцията смелите и нахъсани жени да изпреварват мъжете в стенд-ъп и телевизионния комедиен жанр напоследък. Опитът на Schumer като стенд-ъп комик се усеща. Сцените минават като серия от скечове, следващи определен сюжет – млада жена преодолява проблем с интимността и обвързването, насаден от циничен баща. Хуморът на Schumer има много силен социален заряд и често минава границите на добрия тон, но пухкавата фигура и неконвенционално лице я правят достатъчно незаплашителна, за да бъде перфектен проводник за умореното от прекомерна политическа коректност американско общество и за налагането на образа на нормалния човек по екраните.

@ Universal Pictures

@ Universal Pictures

Schumer и Apatow продължават съвместните опити от последните години да освежат поизтъркания жанр на романтичната комедия. Няма как да не отбележим, че двамата се справят успешно благодарение на супер хиперболизирания реализъм на филма (започва с препратка към Работещо момиче и стига до детайлни кадри от операция на коленни връзки) и на способността на Schumer да говори с автентичния език на героите си и да идентифицира много актуални социални мотиви и разпознаваеми ситуации. Вероятно всеки млад човек може да открие малко от себе си в Тотал щета, който зачеква всичко от ролята на възпитанието при оформянето на човек през размиването на класическите роли на половете в една връзка, тъжната действителност на медийната среда, нежеланието за обвързване и така до трагикомичните последствия от това младото поколение да съзрява сексуално онлайн. Нотката на абсурда е подпомогната и от актьорския състав. С главна роля към Schumer се присъединява друг голям geek, но много забавен тип – Bill Hader. Поддържащите персонажи обаче сблъскват имената на арт-хаус актьори като Tilda Swinton и Ezra Miller с баскетболната суперзвезда LeBron James (в ролята на самия себе си като чувствителен и стиснат откъм бакшиши почитател на Имението Даунтъни кечиста John Cena. Епизодични роли имат още Marisa Tomei, Daniel Radcliffe и Matthew Broderick в някои от по-сюрреалистичните моменти в двучасовия филм. 

@ Universal Pictures

@ Universal Pictures

Тотал щета има и своите недостатъци. На моменти някои от актьорите изглеждат не на място, една-две шеги се повтарят до изтъркване, а и през последните години е много трудно да гледаме американски филм без да се чудим през колко фокус групи е минал финалът с и без това натрапчивата семейно-ориентираната идеалогия на Apatow. Именно неочаквано очакваният сладникав край оставя горчив вкус и свежда посланието на филма до тривиалното забрави за партита, хвани си гадже и се научи да спите прегърнати, ако искаш да бъдеш щастлив и функционален човек. Изведнъж се оказва, че конструкцията е хилава, но от неумелото българско заглавие до разочароващия финал, Тотал щета открива широко пространство за размисли, а и е доста смешен.

Тотал щета е в кината.