5 причини да гледате Слугините в Народния

Слугините © Таня Дечева/Народен Театър

Кога последно ходихте на театър? Защото ние не се сещаме. Случва се рядко заради натрупан противоречив опит, липса на адекватни препоръки и честия сблъсък с абсолютно разпродадени постановки (браво на българския театър, всъщност). Именно заради това никога не отказваме покана от приятел, в този случай за камерната сцена на Народния театър и Слугините – паметната адаптация на Диана Добрева по пиесата на Jean Genet за две прислужници и тяхната господарка, която си струва гледането по няколко причини.

Слугините © Таня Дечева/Народен Театър

Диана Добрева, как защо? Работата на Добрева впечатлява за пореден път: нейната Медея продължава да е сред най-ярките театрални постановки за последните години заради великолепната сценография и сурова емоционалност. В Слугините Добрева демонстрира отново изключителния си талант на разказвач, който борави еднакво добре както с думи, така и с визия. Едва ли се сещаме за по-завършен театрален артист в момента – освен режисьор и актриса в пиесата, Добрева отговаря за сценографията и костюмите, а вероятно би се справила и с осветлението и звуковите ефекти, ако имаше достатъчно време и физическа възможност.

Сценографията и костюмите са безупречни. Очаквано, визията е изчистена и свръх стилизирана за максимален ефект. От момента на влизане в залата, Добрева започва да пренася зрителя в друг свят с помощта на ужасно чаровните близначки Миа и Ния Шишкови. Сцената се оказва твърде малка за нея, затова разказва историята си от пода непосредствено пред публиката, прокарва я през вратите, изкривява гласовете й през озвучителната система и прицелва и отмества прожекторите от нейните герои. Движенията имат внимателна хореография, а някои епизоди в постановката изглеждат откровено като филмови кадри – внимавайте за появата на господарката, един от най-впечатляващите пикови моменти в тази постановка.

Слугините © Таня Дечева/Народен Театър

Великата актьорска игра също помага. Жорета Николова и Александра Василева правят силни роли и работят блестящо с повече текст, отколкото нормалният човек би могъл да запамети, каквото и да прави. Нищо не е такова, каквото изглежда в Слугините – първите минути от постановката умишлено объркват сетивата на зрителите с помощта на убедителните роли на двете водещи актриси. Интимната сцена поставя публиката на сантиментри от действието и интензивните епизоди. Николова е истински чудовищна в своето превъплъщение, което минава от необуздана ярост през сервилно смирение със скоростта на светлината. За себе си, Добрева е избрала кратка, но особено благодатна роля, която й позволява да демонстрира страхотен комедиен талант.

Диалогът и криминалната история. Макар пиесата на френския драматург провокатор Genet да е поставена за пръв път през 1947, прочитът на отношенията на любов и омраза между господар и подчинени предизвиква публиката и днес. Интензивната драма с криминални нотки е вдъхновена от истинската история на две френски сестри прислужници през 30-те, а престъпното минало и животът сред маргинализираните групи на френското общество на самия Genet му позволяват да вникне дълбоко в човешката психика, за да покаже най-скритите й, страховити страни.

Кога последно бяхте на театър? Ами сега е моментът, определено.

Слугините е в Народния театър на 18 април и 18 май от 19:30 часа. Билетите струват 10 лева и могат да бъдат закупени онлайн тук.