12 важни заглавия от София Филм Фест 2017

Бруталната програма на стартиращия тази седмица София Филм Фест включва гигантска селекция от над 150 заглавия, включително големите победители на оскарите и филмовите фестивали в Кан, Венеция, Локарно, новите български филми Безбог, Христо, Слава, Врагове, Асансьор за пациенти, политическа документалистика, селекция белгийски, музикални, младежки и спортни филми, както и гостувания на Hugh Hudson и Rupert Everett. И понеже няма как физически и финансово да смогнете да посетите всичко, събираме 12 задължителни заглавия от фестивала, които да гледате на голям екран в следващите седмици.

Лунна светлина

Осемте прожекции на Лунна светлина в рамките на фестивала свидетелстват за високите очаквания към последния носител на Оскар за най-добър филм. Режисираният от Barry Jenkins минорен спектакъл се слави с великолепи актьорски превъплъщения от Mahershala Ali и Naomie Harris, брилянтно операторско майсторство и емоционална история, която проследява живота на черно момче, изправено пред тежестта да се справи само с жестоките си връстници, наркозависимата си майка и объркващото привличане към най-добрия си приятел.

Белгийският крал

Копродукцията между България, Белгия и Холандия Белгийският крал е квази документална комедия, написана и режисирана от тандема Peter Brosens и Jessica Woodworth. Филмът открива тазгодишното издание на фестивала и разказва за измислен белгийски монарх, който научава за разцепването на Белгия по време на посещение в Турция. Кофти стечението на (метеорологичните) обстоятелства кара Nicolas III да се запъти обратно към разпадащото се кралство по земя през Балканите, в това число и през милата ни родина. Освен познатите лица на Нина Николина и Валентин Ганев, оглеждайте се и за работата по костюмите на Ека Бичинашвили.

Тони Ердман

Немско-австрийската копродукция Тони Ердман бе фаворит за най-добър чуждоезичен филм на оскарите, но загуби от иранския Продавачът на Asghar Farhadi, спечелил сърцата на американската акедемия в същата категория преди няколко години с Раздяла. Лошият късмет настрана, филмът на Maren Ade за дъщеря и баща, които се преоткриват на пук на всичките си различия и странности, остава сред най-очакваните заглавия в програмата на фестивала с обещание за силна и истинска история с потенциал и да докосва, и да разсмива.

<iframe width=“670″ height=“377″ src=“https://www.youtube.com/embed/jYk2Vx1z6lk?controls=0″ frameborder=“0″ allow=“accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture“ allowfullscreen></iframe>

Улица на песните

Дъблин през 80-те през очите на 14-годишно момче, което не се чувства добре нито в дома си заради лошата връзка на родителите му и беднотията, нито в новото си училище. Надеждата идва в лицето на готино момиче и пъкления план да я спечели, като я покани да участва във видеоклип на своята банда. Малка подробност е, че подобна банда все още не съществува и трябва да бъде сформирана за нула време. Филмът на John Carney определено е feel good заглавието в тазгодишния афиш на фестивала.

Аз, Даниел Блейк

Големият победител от миналогодишното издание на филмовия фестивал в Кан хвърля поглед върху опитите за оцеляване в свят на бедност и нищета на двама непознати, чиито пътища се пресичат. Филмът на Ken Loach трогва със своята човечност и с универсални теми за социалната несправедливост и борбата на човека с бюрократичната машина.

Винсент и края на света

Белгийският режисьор Christophe Van Rompaey разказва историята на 17-годишния Vincent, който иска да се самоубие в знак на протест срещу съвременните световни проблеми. Леля му от Франция обаче си поставя за цел да го откаже от тези тегави намерения, макар и тя самата да има за какво да се оплаква.

Жената, която си тръгна

Разтърсващата история от Филипините си тръгна със Златен лъв от последния фестивал във Венеция. Филмът на режисьора, сценарист и оператор Lav Diaz е дисекция на огромните класови противоречия във филипинското общество, погледнато през живота на жена, излязла току-що от затвора след 30-годишна присъда. Последната не само попада в непознат свят, но разбира истинската причина да бъде осъдена и започва да планира своето отмъщение, много ясно.

Стига си ми гледал в чинията

Хърватката Hana Jušić е режисьор и сценарист на Стига си ми гледал в чинията, който се фокусира върху живота на млада жена, неволно превърнала се в глава на своето влудяващо семейство, с което дели един много тесен апартамент. Тя намира отдушник за умората и отговорностите в безраборния секс, съответно няма как нещата да не ескалират бързо-бързо.

Безбог

Заедно с Христо и Слава, Безбог е едно от новите български заглавия, които бележат успехи по световните фестивали и дават някаква надежда за бъдещето на родното кино. Дебютният пълнометражен опит на Ралица Петрова вече й донесе доста отличия, включително големите награди от фестивалите в Локарно, Сараево и варненския Златна Роза. Този път, с помощта на непрофесионални актьори и операторската работа на Крум Родригес и Chayse Irvin, Петрова разказва историята на Гана – млада жена, която се грижи за болни възрастни хора денем и търгува с личните им документи нощем, поне докато срещата й с музиканта Йоан не я принуждава да направи труден избор.

Лудетини

За къде без малко италианско кино? Paolo Virzi ни запознава с две жени (Valeria Bruni Tedeschi и Micaela Ramazzotti), чиито пътеки се кръстоват в психиатрична клиника. Въпреки ужасно различния си произход, двете се сприятеляват и, както обикновено става по филмите, научават доста неща за себе си.

Най-щастливият ден в живота на Оли Маки

Носителят на награда Особен поглед за 2016 от Кан и дебют на финландеца Juho Kuosmanen е ту забавен, ту тъжен черно-бял филм, вдъхновен от историята и по-конкретно от боксовия мач между финландската легенда Olli Mäki (който насред подготовката си успява и да се влюби) и американския шампион Davey Moore.

Gimme Danger

Jim Jarmusch снима документален филм за Iggy Pop и The Stooges, един от най-великите фронтмени и рокендрол групи в историята въобщe. Ние не се обясняваме излишно за сюжета, историята и важността на този феноменален филм и се строваме чинно за билети, още преди да сме помислили да направим същото и за Денят на свободата – документалният мюзикъл за концерта на Laibach в Северна Корея.

Пълна програма, билети и повече информация за всички филми и събития в програмата на София Филм Фест – ТУК