Ревю: Най-щастливият ден в живота на Оли Маки

Скромният пекар и любител боксьор от провинциално финландско градче Olli Mäki става европейски шампион и някак на магия само три години по-късно се оказва претендент за световната титла. Докато тренира за мача на живота си срещу превъзхождащия го по опит американец Davey Moore в Хелзинки, Mäki усеща, че се влюбва в непринудено момиче от родното Кокола. Междувременно треньорът му – бивш боксьор, докоснал се за малко до тръпката на спортната слава в своето минало, разпалва надеждите на спонсори, поддръжници и целокупния финландски народ за световна титла през 1962 и залага всичко в предстоящия двубой.

За много режисьори подобен сюжет (че и по истински случай) си плаче за бомбастична екранизация, но в ръцете на Juho Kuosmanen историята получава неочаквано интимен и човешки прочит, донесъл награда Особен поглед на своя дебютиращ режисьор от филмовия фестивал в Кан през 2016. Първичността на потта и кръвта и напрежението от развоя на битката остават на втори план зад по-фините емоции на млад мъж, изправил се лице в лице с чувства за близост и принадлежност към друг на фона на заобикалящия го медиен цирк и нелеката битка да свали достатъчно килограми за новата категория, в която ще се състезава.

Черно-белият филм с лек привкус на документалистика си струва заради честното и неподправено повествование, брилянтно операторско майсторство и сдържаните изпълнения на чаровния актьорски състав. Противопоставяйки външните очаквания на вътрешните желания и приоритети, Най-щастливият ден в живота на Оли Маки е нежен и романтичен филм, но и особено релевантен, противопоставяйки се на преобладаващата дефиниция за успех в съвременното общество. Mäki открива щастието, макар, както често се случва в живота, причините за това да не са онези, които очаква.

Най-щастливият ден в живота на Оли Маки е по кината от 28 април.