Интервю: Mark Buxton за Le Cinema Olfactif

Англичанинът Mark Buxton е от онези рядко срещани тежкари и хедонисти, които имат скромен 25-годишен опит в създаването на аромати за Givenchy, Versace, Van Cleef& Arpels, Paco Rabanne и Cartier и достатъчно големи топки и непукизъм, за да се откажат от целият корпоративен свят на манифактурни парфюми и фокус групи и да потънат дълбоко в независимите води на най-добрите артизани в тази област. След масивния си успех с дръзките първи аромати на Comme des Garçons, Buxton се откроява като един от най-талантливите и важни визионери във висшата парфюмерия, наред с имена като Ben Gorham от Byredo и Nancy Meiland. Една от следващите му интересни стъпки е съвместната работа с концептуалната берлинска парфюмерия Folie À Plusieurs по вдъхновени от филмови моменти аромати, които пренасят емоцията от подбрани култови заглавия (Омарът, Обречени да умрат, Вътре в бездната) на съвсем друго сетивно ниво. Филмовата програма на компанията Le Cinema Olfactif старира в Soho House Berlin преди три години и стига до София с прожекция на френския филм Омраза на Mathieu Kassovitz от 1995 и разпръскване на едноименния аромат на Buxton във въздуха в определени моменти. Готин повод да изследваме аромата на омразата и това, което се случва на трима младежи от предградията в Париж.

Как започнахте да работите с Folie À Plusieurs и какво ви привлече в проекта? Запознах се с творческия директор на компанията Kaya Sorhando и тя ми представи проекта. Стори ми се много интригуващ, страшно новаторски и предизвикателен, защото подобно нещо не е правено досега.

Бихте ли разказали за самия процес покрай създаването на аромата за Омраза? Този крайно интересен и много култов френски филм има особен вид напрежение и красив черно-бял контраст. Опитах се да уловя насилието, студенината, наркотиците и цялата тъга в историята – самият аромат притежава едно такова усещане за определено насилие и мрачна тъга в своята сърцевина. Беше си истинско предизвикателство да работя с подобни теми, но и много забавно в същото време.

И какво се получи? Спокоен и едновременно с това конфликтен аромат, отразяващ напрежението във филма и проследяващ контурите на врата като студен остър нож с buchu сяра, метални кървави нотки и студени алдехиди. Имаш чувството, че нещо ще се случи с изгоряла гума, студени кедрови нотки, създаващи бетонен ефект, съчетан със смола от бреза, кожа и дафиново масло. Завършекът е от аромата на студено влажно мазе с примес от атласки кедър, тъмен мускус и мъх. Въобще парфюм, предразполагащ към съзерцание.

Имате ли отношение към селекцията на останалите филми в селекцията на Folie À Plusieurs и върху кои заглавия бихте работили? Не, не избирам филмите – някои ги бях гледал много пъти, с част от другите се запознавах за пшръв път и беше много по-трудно първо да гледаш филма, а след това да мислиш за конкретния аромат, който трябва да създадеш. Ще ми бъде много приятно да работя по някой от филмите на Quentin Tarantino.

Le Cinema Olfactif определено е замислено като преживяване за всички сетива. Кое е най-доброто олфактивно изживяване, за което се сещате? Комбинацията от добър скоч и пура, или топлото легло с моята съпруга.

Кой е първият ви спомен, свързан с определен аромат? Коя е причината да навлезете толкова сериозно в тази индустрия? Сещам се как счупих бутилката с Chanel N°5 на моята майка когато бях само на пет. След това отраснах в ресторант и, честно-казано, очевидно винаги съм имал отношение към ароматите, но попаднах в индустрията абсолютно случайно, не се шегувам.

Върху какво работите напоследък? Какъв е животът на независимия парфюмерист? Предимно върху много тепърва-стартиращи нишови марки, специални собствени аромати за дизайнерски хотели, лични аромати за определени хора и всякакви такива подобни проекти. Всеки ден е различно и много интересно предизвикателство, особено когато не трябва да се съобразявам с изискванията на големите фирми.

Любимите ви парфюмеристи и имена, за които да следим? Нишовата английска серия Renegades, която създаваме тримата с Bertrand Duchaufour и Geza Schoen. Концепцията е готина – и тримата сме класически носове и парфюмеристи, решили да се откъснат от корпоративния свят и да направят нещо наистина лудо заедно, само и само да се забавляват. Всеки от нас е в центъра на процеса – никакви маркетингови мениджъри в лабораторията, никакви фокус групи, нито секунда скука. Комбинираме всевъзможни естествени съставки, за да провокираме своето олфактивно въображение. Дизайнът на бутилките също излиза извън контрол – само обърнете внимание на трите аромата, които сме пуснали досега.

Кои са вашите други хедонистични отрови, освен парфюмите? Готвенето, времето, прекарано със семейството, класическите автомобили и антики.

Какъв е ароматът на похотта и любовта? Еми, така или иначе, двете вървят ръка за ръка, затова ще заложа на комбинация от животински нотки, мускус и жасмин.

Прожекцията на Омраза и сетивното изживяване Le Cinema Olfactif е на 25 февруари в Дом на киното от 20:00. Билетите струват 7 лева на касата на киното и онлайн тук. Повече информация за събитието има тук. Парфюмите на Folie À Plusieurs се предлагат онлайн и в софийския концептуален магазин Plus Zero на ул. Позитано 1.