Future Shorts: Програма Пролет 2016

Отиваме да гледаме програма пролет на Future Shorts – алтернативният и приятно независим фестивал за късометражно кино се завръща в града със седем филма и специална селекция от най-доброто авторско кино, което може да се похвали с много награди и участия в програмата на по-добрите кино  панорами. Жанровете отново са на принципа за всеки по нещо: игрални късометражки, документалистика, стоп моушън, анимации и музикални клипове.

Игралният Моят дом е моята крепост разказва за инспектор на хотели, който започва да се уморява от луксозния си живот с напредването на възрастта. Една случайна среща в Париж с млада колежка обаче му дава онзи импулс, който е очаквал. Сценографията и силната визия на холандския филм напомнят за работата на Wes Anderson и имат много логично обяснение – режисьорът Jeroen Houben е завършил графичен дизайн и кино производство и има доста реклами и музикални видеоклипове в досегашната си кариера.

Колумбийският Лейди на рецисьора Simón Mesa Soto е носител на награда Златна палма от филмовия фестивал в Кан преди две години и може да се похвали с още четири международни награди за късометражен филм с историята за млада майка и нейното бебе, която няма намерение да се прибира вкъщи преди да намери бащата на своето дете.

Неделя е. James наблюдава своето семейство, докато обядва. Те самите пък му задават въпроси, без да изчакват отговорите му, дават му съвети, които самите те не следват, пипат, галят и поплескват. Нормална картинка за всеки неделен обед. Анимацията Неделен обяд е селектиран в конкурса за късометражни филми на фестивала в Кан и тазгодишния филмов фестивал в Чикаго.

Документалната лента Перфектен завинаги е разказ за желанието да бъдеш свръхчовек от гледната точка на човек, който се превъплъщава в ролята на Superman всеки божи ден в Холивуд.

Rationale е един от най-мистериозните нови артисти в Лондон, който не обича да се обяснява много и предпочита да говори само чрез работата си като певец, продуцент и мултиинструменталист. И да иска обаче, не може да скрие факта, че е успял да намери достатъчно парички за приличен клип към дебютното си парче Fast Lane, за което браво. 

Дупката в сърцето ми е тежка история за ужасна загуба, след която не искаш никога повече да бъдеш зависим от нещо или някого. Филмът е в официалната селекция на Берлинаре за 2015.

Още не можете да се отърсите от Аномализа? Горната забавна картинка е достатъчно показателна за характера на Едмонд, стоп моушън аниманията на Nina Gantz за странната птица Edmond и неговите проникновени пътешествия по пътя на себепознанието. Филмът е включен в програмите на Ротердам филмов фестивал и  фестивала Клермон Феран.

Програма Пролет на Future Shorts е в Дом на киното на 8 април от 19:30. Билетите струват 6 лева онлайн или на касата на киното.