Двойно Falshimento с Shabaka в София

Диспечера и Ружин от Falshimento нанасят още един удар в стомаха на продуждащата се алтернативна клубна сцена с двойна доза Shabaka Hutchings – сериен колаборатор, фен на южноафриканските музиканти, англичанин с барбадоска кръв и въобще иновативен и авангарден джаз агент, който гостува в София с две от своите групи в един уикенд. Младият саксофонист, кларинетист и композитор вършее непрекъснато на лондонската джаз сцена през последните шест години и вече е свирил с голяма част от оркестрите на BBC и дузина големи имена (като барабаниста Jack DeJohnette и басиста Charlie Haden) и нови обещаващи музиканти, до един почитатели на енергичното му свирене и смел подход към музиката генерално.

The Comet is Coming © Fabrice Bourgelle

The Comet is Coming © Fabrice Bourgelle

Шеметното трио The Comet is Coming има номинация за албум на 2016 от Mercury Prize и определя звученето на дългосвирещия си дебют Channel The Spirits с красноречивото апокалиптичен спейс фънк и космически джаз лазер. Дългото определение се дължи на съвсем логична причина – кометата на Shabaka звучи в добрите традиции на експерименталния фрий джаз на Sun Ra и удря в капачките с абсол‘тно неподражаем и зверски еклектичен микс от джаз, фънк, психеделичен рок и електроника с афробийт семпли.

Sons of Kemet

Sons of Kemet

Другата формация на Shabaka има награда MOBO за 2013 и също не е за изпускане. Sons of Kemet e силна лайв група с особено отношение към смесването на енергичен джаз с карибски фолклорни елементи, африкански ритми и рок. Оркестърът за саксофон, туба и два барабана звучи като свободна импровизация на талантливи експериментатори, които не са загубили усещането си за свобода и търсещ дух.

The Comet is Coming и Sons of Kemet са в Mixtape 5 респективно на 2 и 4 декември. Комбинираният пропуск за двата концерта струва 40 лева, а билетът за всяко събитие по отделно струва 25 лева в Ticketlogic. Цената на всеки билет в деня на концерта е 30 лева. Повече информация има тук и тук.