Видео: Асамблея Знаме на мира според Fingah

Представата на Евгени Вацов и Жоро Панчев за детската асамблея на Людмила Живкова Знаме на мира мутира до фриволно кратко видео с двете лолити Кала Димитрова и Анна-Мария Хаджистоянова и стройния младеж Иво Карамански-Сано (да, същият – бел.ред.) и тяхната хореография за розова димка, цигари, медали и скейтборд на фона на Камбаните. Видеото към оптимистично наречената пролетно-лятна колекция World Hate Design е продължение на каталога отпреди няколко месеца, но реалната му цел е съвсем друга. Мракобесното име всъщност е директна реакция срещу съвременния мироглед на обществото и противопоставянето на хората на основата на религия, етнос, политика и елементарни общочовешки въжделения относно самите себе си. Както споделя самият Евгени, в изобилието на възможностите, които предлагат технологиите човек започва да губи инстинктивните си реакции за вътрешна самооценка и отношения към останалите. World Hate Design няма за цел да предизвика негативни емоции, а напротив да припомни изгубената връзка между хората и колективните отношения един към друг. 

Зад сложното и натъпкано с контекст и младежки бунт име всъщност се крие капсулна колекция от няколко унисекс тениски (40 лева) със стилизирано лого в розово и черно и две шапки (една за бивши порно звезди и друга за деца от асамблеята), които отварят леко вратата към предстоящата есенно-зимна колекция и ще класират добре в по-младежката градска аудитория и нейните родители/заклети носталгици. Експериментите на Вацов са си съвсем в стила на модерните експериментатори с източноевропейската правоъгълна естетика и слабост към кирилицата, което обяснява и финалните думи на дизайнера, преди да се разделим. Готвя една колаборация с българската марка Бор и друга с един човек, за който не мога да ти кажа още. Освен това чакам Гоша Рубчинский да каже ще правим ли нещо, няма ли…

Гоша, какво правим?

© Жоро Панчев

© Жоро Панчев

© Жоро Панчев

© Жоро Панчев

© Жоро Панчев

© Жоро Панчев

© Жоро Панчев

© Жоро Панчев

© Жоро Панчев

© Жоро Панчев

© Жоро Панчев

© Жоро Панчев

© Жоро Панчев

© Жоро Панчев

© Жоро Панчев

© Жоро Панчев

Тениските и шашките на Fingah са в Rush (ул. Раковски 156) и в онлайн магазина на марката от втората половина на октомври.