CineLibri има гигантска програма от премиери и класики

Второто издание на фестивала за литература и литературни екранизации CineLibri е два пъти по-голяма от дебюта на събитието преди по-малко от година заради програмата със стотина прожекции на двадесет филма в осем града, сред които десетина национални и една световна премиера – всичко това без да броим безпаметните афтърпартита и съпътстващи специални събития със знаменити гости като Frédéric Beigbeder, Jiří Menzel и Arnon Grunberg. Какво ще гледаме?

Второто CineLibri минава под сянката на аристократичния нос и духовити романи/екранизации на френския писател и журналист Frédéric Beigbeder, който пристига в София, за да открие фестивала в Зала 1, да напомни за екранизацията на 9,99, да си вземе статуетката за, цитираме, насърчаване на симбиозата между кино и литература и най-важното – да представи най-новия си филм като режисьор. Идеалът e екранизация на бестселъра Помощ, простете – десет години по-късно, Octave Parango е сменил професията на рекламист с тази на ловец на модели в Москва в услуга на руски олигарси. Тирания на младостта? Диктатура на красотата? Русия на нечистоплътните афери и мнимата свобода? И това, но най-вече роман/филм-предизвикателство срещу морала и религията на фона на приказна Москва и храма Христос Спасител, в който Octave за своята първа и последна (малолетна) любов. Любопитен факт: Beibeder си партнира отново с Gaspard Proust за втори път след екранизацията на Любовта трае три години.

Ewan McGregor има самочувствието да дебютира като режисьор с екранизация на титаничния Philip Roth-ски шедьовър Американски пасторал, която ще се прожектира в София доста преди световната си премиера в края на октомври. Така или иначе, не бива да пропускате драматичната история за разпадането на един хармоничен живот в следвоенна Америка и семейството на Seymour Irving Levov, по прякор Шведа – легендарен спортист от гимназията на Нюарк, израствал в следвоенните години на разцвет, за да се ожени за бивша Мис Ню Джърси, да наследи ръкавичарската фабрика на баща си и да се пренесе в каменна къща в идиличното селце Олд Римрок. Красивата американска мечта за благоденствие, граждански ред и домашно щастие обаче изчезва само за една нощ, в която Шведае изтръгнат от американския пасторал и захвърлен в безумието на американската действителност. Освен McGregor, в екранизацията се включват и Jennifer Connelly и Dakota Fanning..

Геният проследява живота на легендарния американски литературен редактор Maxwell Perkins от периода му в издателство Scribner и работата с Thomas Wolfe, Ernest Hemingway, Fitzgerald и доста други автори. Colin Firth е Perkins, Jude Law поема ролята на Wolfe, Guy Pierce е Fitzgerald, Dominic West се справя отлични с Hemingway, остава и място за Nicole Kidman в ролята на дизайнера на костюми Aline Bernstein. Нищо чудно, че са си заслужили две номинации от международния филмов фестивал в Берлин за Златна мечка и най-добър първи пълнометражен филм.

„Oх…“ на Philippe Djian има награда Интеграл за 2012. Paul Verhoeven се e заел с екранизирането на един месец декември в живота на героиня, която се бори с вътрешните си демони под угрозата да се изгуби във водовъртежа от спомени, секс и смърт. На жената хич не й е лесно – баща й е сериен убиец в затвора от няколко десетилетия, 75-годишната й майка готви сватба с два пъти по-млад мъж, бившият съпруг на главаната героиня пък разчита на нея, за да получи професионално признание, любовникът й е мъжът на най-добрата й приятелка, синът й има връзка с жена, бременна от друг, нашата мацка пък е влюбена в онзи, който я е изнасилил, въобще…

Вече сме писали подробно за романа Небостъргач и неговата модерна екранизацията. CineLibri предоставя една от малкото възможности не само да го четем, но и да гледаме апокалиптичния вертикален свят на J. G. Ballard на голям екран.

Кой е последният немски роман, успял да ви разсмее истински? Суперуспешният роман на Daniel Kelman отпреди 13 години Аз и Камински иронизира привидно бляскавия свят на изкуството по страшно забавен начин със смайващо интелигентни диалози. Критиката го определя като брилянтно-остроумен калейдоскоп от лъжа и истина,  искреност и манипулации, морални дилеми и творчество. Книгата, а и самият филм, са плод на трагикомичен сценарий, който потвърждава достоверността на всички клишета за лъжовния, измислен свят на парвенютата.

Обслужвал съм английския крал е типичен чешки хумор ала Čapek и Hašek. Най-значимата творба на литературното величие Bohumil Hrabal осмива морала и прищeвките на комунистическото общество чрез кариерата на един сервитьор. Очаквано, чехословашките власти я забраняват още през 1971 и мнозина клетници влизат в затвора заради опитите си да я разпространяват нелегално като машинописен текст, поне допреди да бъде публикувана официално през 1989. Екранизацията на Jiří Menzel след структурата на романа и набора от истории, които маркират пътя на един сервитьор от началото на кариерата му като младеж през 20-те години в процъфтяваща Чехословакия до тихото заточение далеч от хорската суета през комунистическия режим. Историята зад кулисите е също толкова абсурдна, колкото и самия сюжет – още преди началото на продукцията, продуцентът на филма има неблагоразумието да продаде правата на друг и да предизвика гнева на Menzel, който му нанася публичен побой с бастун. Естествено, по-късно въпросният бастун е продаден на търг. Цирк.

Какво би бил един филмов фестивал без малко напрегната и много класно заснета еротика? Любовникът на Marguerite Duras и едноименната екранизацията на Jean-Jacques Annaud пращят от красива влудяваща невинност и хладна еротика, в която няма място за любов. Историята накратко: през 1929 в колонизиран Виетнам млада французойка от семейство с финансови затруднения се завръща в своя интернат. За щастие, докато пътува, привлича вниманието на заможен китаец, който предлага да я откара до града и още на задната седалка става ясно какво ще се случва до края на филма. Въпросите обаче не са никак прости: може ли горещата им връзка да преодолее класовите ограничения и обществените нрави и какво всъщност ги свързва? И каква е истината за онова, което ги свързва?

Холандското седмично издание Groene Amsterdamer обявява Тирза за най-значимият роман на 21 век, следван от Доброжелателните на Jonathan Littell и Събота на Ian McEwan. Писателят Arnon Grunberg идва не само да представи екранизацията по собствения си психологически трилър, но и да участва в творческо ателие по сценарно писане с Тео Чепилов. И двете събития предоставят условия да разкаже за огромната бащина обич и скритите сили, които стоят в основата на човешкото поведение и бавния разпад на личността.

CineLibri е от 5 до 16 октомври. Пълната програма на кино-литературния фестивал е тук. Билетите за прожекциите са в Ticketportal и на касите на отделните киносалони.