7 крафт бири, които да опитате на fAh! rtm+beer 2016

Близо 200-те различни бири от над десет крафт пивовари са достатъчно убедителна причина да посетим тазгодишното четвърто поред издание на фестивала fAH! rtm+beer. И тъй като крафт бирите не са евтини и съвсем не предпазват от махмурлук, правим един предварителен списък за дегустация с помощта на американеца от Сиатъл и познат софийски агент Rory Miller. Един от основателите на Бял Щърк и настоящ факир зад бирената работилница Ах! селектира седем бири, които никога не е опитвал и които пристигат специално за фестивала в наливно и бутилирано състояние.

Малката белградска пивоварна Zebrew участва с лимитирано количество от две много интересни бири, които ме впечатлиха със страхотния дизайн и готините имена: Sansho IPA и Tropical IPA. Моите приятели и колеги от Сърбия също ми ги препоръчаха. Разбира се, това са бири, които в голяма степен отговарят и на моя любим тип.

Sikaru e малка пивоварна от Букурещ с много шуро изглеждащи бири, които умирам да опитам от много време. Набелязал съм Green Griffin IPA и Neagra. Чувал съм, че втората е страхотна. Ще можете да ги опитате само в бутилка.

HopHead е още едно румънско съкровище, което се намира в Клуж. Те ще ни покажат специални неща. Как да не опитате бири с имена като Autopilot Blonde Ale, Immigrant Pale Ale или Opium IPA? Със сигурност ще ударя един Opium IPA за отскок.

lucky_bastard_white

Истински късметлия съм да се запозная с момчетата от Lucky Bastard, докато живях в Чехия. Те са много малки, направо нанопивовари, обаче правят наистина запомнящи се бири за ценителите в Бърно. Късметлии сме да предложим наливен Indian Pale Ale за пръв път в България.

Bevog e наистина невероятна словенска пивоварна на границата с Австрия. Имат малко присъствие в София, но чакам с нетърпение да опитам техните Baja Oatmeal Stout и Ond Smoked Porter.

Радвам се, че отново посрещаме словенците от Pelicon. Освен добре познатите Yes Boss! Pale Ale и The 3rd Pill IPA, специално за нас тази година представят наливен Quantum Double Indian Pale Ale и Imperial Coffee Stout. Влюбих се в миналогодишната им IPA, така че очаквам с интерес и Quantum DIPA.

Последната бира си е нашата Ah! N7 Mursalski Red Ale, защото е единствена и неповторима и може да се опита само в България. Идеята да добавя мурсалски чай в бирата ми се въртеше в главата дълго време, преди да опитам преди близо две години. Отначало мислех да не добавям друга съставка, но след това реших да балансирам по-изразения горчив вкус с мента. Използвахме един шантав пшеничен малц и с малко благословии нещата се получиха. Първата партида не беше много сполучлива – може би твърде ментова, въпреки че някои хора я харесаха. Със следващия опит намерихме баланса и сега съм особено горд с нейния вкус.

fAH! rtm+beer 2016! е на 11 и 12 септември в Маймунарника (Борисовата градина). Входът е свободен. Повече информация за събитието и съпътстващата музикална програма има тук.