Столичният стопаджия: За бирата на бъдещето

Димитър Згуров Гурко

© Вихрен Георгиев

Познавате Георги Згуров като фронтмен на Анимационерите – новатори на пробуждащата се софийска сцена за алтернативна и електронна музика от края на 90-те години и едно от основните лица в движението Жълта музика. Можем да обсъждаме с часове носталгията по ММ и тръпките от онези отминали години, но предпочитаме да си говорим с Гурко за нещо съвсем друго, а именно за бира. Партнираме си със Stolichno за серия материали и видеа, в които Гурко ще влезе в ролята на Столичния (бирен) стопаджия и ще разкаже за тъмната и светлата страна на пивото, за разликата между бок и вайс и за това как и къде обича да казва наздраве.

Във време, в което всички големи бири празнуват юбилей след юбилей, любимото ми Stolichno предпочита да гледа напред към бъдешето. Ей така, сякаш изобщо не му пука за старите времена и онзи един-единствен избор: зелена или кафява бутилка, светла или тъмна лагер бира. Точно така, всички знаем, че Stolichno (все още) не може да се похвали с десетилетия традиции зад гръба си, но за сметка на това може да обещае повече от вълнуващо бъдеще – бъдеще, в което вече създава собственото си наследство. Ако трябва да се изразя по-възпитано, ще го нарека присъствие на силен характер и визия за бъдещето. За приятелите обаче, моето Stolichno е малка бира с grandes cojones, които оставят следи в предстоящото.

Sotlichno Weiss

Причината горната похвална ода да се излее от хубавата бутилка на Stolichno точно в този момент е съвсем проста – времената се променят, бирата – и тя с тях. Ако някога бирата е била напитката на пролетариата, днес има дегустации на бира, бирени десерти, гурме ястия с бира и всевъзможни бирени сноби. Мисля си, че е крайно време е да отпием една студена глътка в чест на еволюцията. Мога да ви заливам с аргументи в полза на споделеното дотук до безкрай. Във време, в което лагер бирите лепят ретро етикети върху бутилките си и всички хипстъри се опияняват от модерни крафтове и носталгия по неизживяни времена, Stolichno застава смело някъде по средата, предизвиквайки и едните, и другите. Прави го, защото е бира за тези, които искат най-доброто от живота. Stolichno живее във време, в което хората нямат нужда от тълпа около себе си, за да се чувстват добре. Създадено е за тези, които имат свой собствен стил и никога няма да го изгубят. И за тези, които ценят малките безценни мигове, в които остават сами със себе си. Това е бирата на времето, в което ако те попитат какъв е вкусът на бъдещето, отговаряш с мечти, безкрайна фантазия и огромна усмивка.

Stolichno Bock

Щастлив съм, че следващите няколко седмици ще ви занимавам с минисериал от готини статии и видеоклипове за бирата като цяло и за любимата ми бира. Обещавам да я видите в нова и неочаквана светлина. И да, ще си говорим за бира така, както не сме го правили никога. За малко да забравя – ще бъдете едни от първите, които ще научат една дълго пазена тайна и ще видят една доста яка изненада. Обещавам, честно.

Наздраве и доскоро,
Гурко

Столичният стопаджия гостува в Boyscout благодарение на Stolichno.