Невинните сини очи на Ryan McGinley

Petra (White Stallion), 2013 © Ryan McGinley

След жестоката ретроспектива на Harry Benson преди година и поп културната фотография на Ben Ritter няколко месеца по-късно, Мусиз продължава проекта Майстори на фотографията с първата самостоятелна изложба в България на един от най-интересните и коментирани американски фотографи през последните години. 38-годишният Ryan McGinley започва да снима на 21 през 1998-а, докато учи в нюйоркския университет Parsons School of Design и се мотае из града с артистичната/бохемска/наркоманска/креативна клика на ъндърграунд артисти и безделници с богати и бедни родители, гравитираща около покойния артист Dash Snow и Dan Colen. Именно по това време McGinley започва да снима прочутите си аналогови портрети на скейтбордисти, музиканти, графити художници и хомосексуалисти, които минават през неговия апартамент и които среща в долната част на Манхатън. Само четири години по-късно McGinley става вторият най-млад фотограф със самостоятелна експозиция в Whitney Museum of American Art.

Albino Peacock (Rose Red), 2012 © Ryan McGinley

Понастоящем порасналото момче може да се похвали с дузина изложби в част от най-престижните галерии в света като Team Gallery (Ню Йорк), Galerie Perrotin (Париж, Хонг Конг), Ratio 3 (Сан Франциско) и Alison Jacques Gallery (Лондон), а фотографиите му са част от постоянните музейни колекции на Guggenheim, The Smithsonian’s National Portrait Gallery във Вашингтон и Музеят за модерно изкуство в Сан Франциско. Развитието на стила му може да бъде проследено много лесно – McGinley започва с документиране на бурния живот на хората около себе си в Ню Йорк, за да стигне до фантастичните фотографии на непорочни и естествено ексхибионистични младежки приключения сред природата, които представят различните идеи на фотографа за свобода, младост и хедонизъм. Последните се случват всяко лято по време на традиционната му обиколка с целия екип и дузина непрофесионални модели, с които пътуват из американските щати и снимат непосредственото им поведение в иначе добре режисирана среда.

Algo, 2010 © Ryan McGinley

GQ го нарича най-важният фотограф в Америка, но ние се съсредоточаваме върху есетата от официалната му страница, които разкриват много за идеите му като артист и смисъла на неговата фотография. Първото задължително есе е Make Pictures Happen на куратора Bob Nickas от 2004, след това минаваме на изключителния критически текст на Martha Schwendener An Accessible Eden от 2005 и накрая продължаваме напред с разговора на McGinley с гей активистката и фотограф Catherine Opie от 2010 и този с режисьора Gus Van Sant от 2012. Изложбата на Ryan McGinley в България се състои от 20, предимно мащабни фотографии от лятото на 2013, някои от по-ранните му творби и черно-бели студийни портрети.

Leaves (Fall), 2013 © Ryan McGinley

Изложбата на Ryan McGinley се открива тази вечер след 19:00 часа във Vivacom Art Hall на ул. Гурко 4 и ще бъде отворена за посетители до 30 януари. Разговорът за изложбата с Alissa Bennett от нюйоркската галерия Team, редактора на предстоящия каталог на фотографа за Rizzoli Sinisa Mackovic и куратора на експозицията Десислава Димова е тази вечер на същото място от 17:00 часа. Входът за двете събития е свободен.