Сантоша Йога една година по-късно

Сантоша Йога

© Boyscout

Ако ти е лесно, не го правиш правилно. Инструкторът разбива илюзиите на жената, седнала през двама души от мен, и небрежно прави нещо като задно салто от седнало положение в гледащо надолу куче. Изправя се, доближава я, разплита и наново завързва едни в други ръцете и краката й, докато по челото й започват да избиват капки пот. Минали са едва 45 минути, откакто реших да си причиня йога в един ранен съботен следобед след тежка вечер и вече съм на ръба на силите си. В случай че съвършено мократа ми тениска не е достатъчна индикация, гледам максимално измъчено, за да не оставя впечатление, че ми е лесно и имам нужда да ми го направят по-трудно. Слънцето бавно огрява дългите бели пердета, които се разстилат по още новото, светло дюшеме, и насища залата със светлина през фината материя, придавайки златен оттенък на дървения под и голите стени. Казват, че в София има повече от 80 йога студиа, без да е ясно дали става дума за големи зали в спортни центрове, самостоятелни студиа или апартаменти, които веднъж-два пъти дневно стават импровизиран терен за целта. Сантоша Йога е едно от тях и със скромната си едногодишна история се нарежда сред най-младите йога студиа в столицата.  

Сантоша Йога

© Boyscout

Идеята за студиото съществува отдавна в главите на две млади жени, Нина Сотирова и Нели Леви, които дълго време не се захващат да я материализират в очакване на перфектното място. Двете намират настоящото помещението миналата зима с помощта на позната от Склада, ремонтират го за нула време и откриват Сантоша през април. Името означава доволство, но не самодоволство, както пише до входната врата, а спокойствие. Визията за семплия, изчистен интериор с прави линии и много въздух е тяхна, но не минават без помощта и на архитектурно студио Zoom, Amity (работното място на Нели) и съпруга на Нина, който се занимава с интериорен дизайн. Няма място за съмнение, че Сантоша държи на добрия дизайн. Помещението е преустроено напълно от новите обитатели – отвъд просторната рецепция с кана чай върху нея и кътчето с ниска мека мебел има обособени две големи зали за същинското действие. Отделно има и стая за масажи, четири малки съблекални, тематични шкафчета за багаж и стая, където можете да вземете бърз душ.

Сантоша Йога

© Boyscout

За година мястото успява да се наложи като едно от най-добрите студиа в столицата не само заради жестокия интериор, но и заради самите йога инструктори. Минаха достатъчно години от бума на йогата на запад, а и в България, за да може да се говори спокойно по темата, без върху нея да виси съмнителната, тенденциозна сянка на нещо модерно. Йога вече има своите традиции в София и може да попаднете на доста инструктори, натрупали сериозен опит върху постелката у нас и на обучения в различни точки на света, които имат интересни и ценни гледни точки как трябва да протекат 90 минути в практикуването й. 

Сантоша Йога

© Boyscout

Пуристите със сигурност ще се възмутят, ако определим йога като спорт, но мускулната треска в дните след добра тренировка, извинете, след добра практика, със сигурност е доказателство за доста сходни функции със спорта. Физическото натоварване зависи от вида йога и инструктора и като аналогично усилие може да варира от кратко тичане в парка до сериозна силова тренировка с тежести. Основните преимущества: в йога се работи със собствено тегло за по-хармонично и издължено тяло с особена грижа за ахилесовата пета на всеки модерен човек (кръста), отделно постоянството и правилната употреба помагат за лесното пренасяне на упражненията и в ежедневието, и у дома.

Сантоша Йога

© Boyscout

Много хора идват заради физическия аспект на йога, ми споделя Нина ден по-рано. С времето обаче това се променя, аз самата вече не мога да отделя физическата страна от другото. Нина е спокоен разказвач, който излъчва топлина и лека свенливост. Ако я хванете във вихъра й обаче, напомня на воин с огромна харизма и командващо присъствие, който може безпроблемно да води група от двадесетина души без никога да изгуби тихото си спокойствие, грациозност и смиреност. Говори за йога като за стара приятелка (йога е еди-какво си, с нея еди-какво си) и споделя с въодушевление, че е щастлива да вижда много тийнейджъри в залата – особено ентусиазирана е от две групи младежи от английската и немската гимназия.

Сантоша Йога

© Boyscout

В последните години ми прави впечатление, че все повече млади мъже ходят на йога и неведнъж се е случвало да присъствам в групи, в които преобладават. Нина потвърждава и напомня, че навремето най-добрите учители са били мъже и наличието на повече практикуващи жени понастоящем е свързано с обикновени предразсъдъци. Според нея мъжете трудно се престрашават, защото не обичат да не са добри в нещо от първия път и не искат да попаднат в зала с жени, които поне първоначално ще им скрият шапките. Някои пък се притесняват, защото не са гъвкави. Да кажеш, че не можеш да правиш йога, защото не си гъвкав, е като да кажеш, че не можеш да вдигаш тежести, защото си слаб. Според Нина йогата е особено важна за мъжете, защото развива полезни качества като търпение и смирение и е важен контрапункт на години практикуване на спортове, които скъсяват мускулите и не развиват цялата мускулатура. Резултатът от последното е повече сила за сметка на по-малка двигателна способност.

Сантоша Йога

© Boyscout

Преди Сантоша Нина работи като вътрешен одитор в IBM и води йога практики след работа или през уикенда. Като бивш професионалист в сферата я питам за равносметка й за първата година. Отговорът й е лаконичен – всичко се случва по-най-добрия възможен начин. След малко повече настояване от моя страна все пак допълва, че е щастлива от пълните зали и зараждането на малко общество от редовни посетители. Личният ми опит потвърждава твърдението й – всяко посещение в пълното студио през последния месец, докато се подготям за този материал, ме среща с поне един позабравен или нов познат.

Сантоша Йога

© Boyscout

Нина особено се гордее с екипа на студиото и подчертава, че всички инструктори са еднакво значими и важни за Сантоша. Винаги насърчава всеки начинаещ да пробва час при няколко различни учители, докато припознае своя. При някои се пеят древни индийски молитви, при други не. Някои задават теми на практиките си, други държат на дишането, при трети практиките са по-силово ориентирани, при четвърти асаните (разбирай позите) се задържат по-дълго. Макар да преподават и по-нови разновидности като виняса флоу и ащанга, Нина твърди, че практиките винаги са пречупени през същинската философия на учението и се стараят да задържат чистата линия на йога. Извинявай, какво точно означава това? Просто не се стремим да бъдем екстравагантни, за да сме интересни.

Сантоша Йога

© Boyscout

Действително отвъд цветните листа около запалена свещ на пода и прокарващото се индийско влияние в няколко картини и молитвени песнопения, които опитен циник като мен винаги е възприемал като непоръчана гарнитура към основното ястие, няма нищо друго, което бих нарекъл екстравагантно в днешната ащанга практика, която продължава на пълни обороти. Опитвам се да компенсирам факта, че съм недоспал и немощен пред непознатата група, като се натискам до предела си. На няколко пъти мускулите ми почти се предават, но продължавам, докато не се отплесна в една открадната секунда между две асани и усещам как се отнасям по слънчевите лъчи. Спомням си няколко думи от разговора с Нина. Обяснява ми, че физическата практика е начин да стигнеш до нещо по-дълбоко. Движението си тече, но рано или късно започва да минава през призмата на философската идея. Целта е да вземеш нещо от цялата работа със себе си и да го приложиш в живота, за да бъдеш по-уравновесен, по-приемащ и по-присъстващ в момента. Просто трябвало време. Надявам се да ми е дошъл моментът и да ми се случва именно това. В противен случай просто съм загубил съзнание.

Сантоша Йога

© Boyscout

Сантоша Йога е в София на Бенковски 11. Еднократното посещение струва 13 лева, абонаментни карти излизат по-тънко.