The Burgas Edition: BIFF

Нов месец, нов филмов фестивал, този път за Черноморско кино. Първият Burgas International Film Festival събира 11 пълнометражни, 6 документални и 7 късометражни филми от България, Русия, Турция, Молдова, Румъния, Грузия, Украйна и Армения. Какво ще гледаме безплатно в Морската градина?

В късометражната селекция си личат имената на Синът на Христо Симеонов (награда на Българската филмова академия), Преводачът на Emre Kayiş и Добри на Орлин Милчев (хип-хоп изпълнителят Атила) – продуцираната от НАТФА история за овчаря Кольо, който се натъква на изгубен нелегален бежанец в пограничните райони на Стара планина, осигурява му подслон, впряга го да му помага в ежедневната работа и направо си осъществява мост между два различни свята.

От пълнометражното игрално кино сме се натоличи за Мойра на Levan Tutberidze (номинация за чуждоезичен филм на тазгодишните награди Оскар), Жалейка на Елица Петкова (наградата на София Филм Фест и диплом от Berlinale),  Пастирът на ангелите на турската кино и ТВ звезда Cansel Elçin, румънския Автопортрет на прилежната дъщеря на Ana Lungu (една дузина еврипейски филмови награди) и българския Прелюбодеяние на Явор Веселинов – наглед малка психологическа драма с много житейски въпроси за хората, които търсят себе си чрез болката и изострената си чувствителност.

Акцентите в документалната програма са грузинския Когато сякаш не стъпваш по земята и Истанбулски маками – впечатляваща кинематографична импровизация с петима музиканти от различни точки на света, които се влюбват в Османската традиционна музика Маками и решават да заживеят в Турция с вярата, че музиката може най-добре да се научи в земите, където е създадена и се изпълнява.

Международeн филмов фестивал Бургас продължава всеки ден до 28 юли на лятна сцена Охлюва и в Морското казино. Входът е свободен.