Селекция: София Филм Фест

Изпуснахме първите три дни от 17-тия Международен София Филм Фест, но вече сме готови да наваксаме със седем интересни и комерсиални заглавия, които сме пропуснали да гледаме през последната година.

Европейската копродукция Anton Corbijn: Inside Out е откровен биографичен портрет на холандския фотограф, режисьор и самотник, който се опитва да изясни противоречието между вътрешните му страхове и конфликти и изключително успешната му кариера като един от най-важните поп-културни визионери за последните 20 години. 10.03, 20:30, Червената къща.

Стараем се да не пропускаме военните филми, но по някакъв повод досега сме се разминавали с номинирания за най-добър чуждестранен филм Beaufort – разказ за последните месеци от живота на израелското подразделение в бившата едноименна военна база в Ливан. Важен филм за окупацията на Ливан и отношенията в израелската армия. 07.04, 20:30, Дом на киното.

Bird On A Wire на Tony Palmer проследява европейското турне на мрачния поет Leonard Cohen през 1972. 17-те от най-великите песни на философа плюс добро представяне на духът на времето и невероятните неразбории, страхотни (и не чак толкова добри) изпълнения и пълен достъп зад сцената. Обърнете внимание и на останалите музикални филми на Palmer в програмата на фестивала. 12.03, 18:30, Люмиер.

Amour се оказа един от най-пренебрегнатите филми на тазгодишните Оскари най-вече заради жестоката несправедливост Emmanuelle Riva да загуби наградата за най-добра женска роля за сметка на Jennifer Lawrence, но да са живи и здрави. Нежният филм на Michael Haneke мокри очите с трогателната история за обичта на двама 80-годишни пенсионери, които трябва да се научат да живеят и да свикнат със страданието от напредващата деменция и мисълта, че единия от двамата си отива бавно и мъчително. 10.03, 19:00, Cinema City. 17.03, 20:30, НДК. 21.03, 20:30, Люмиер.

Действието в Hitchcock  не покрива целия живот на легендарния американски режисьор, а е съсредоточено върху работата му за реализирането на Психо и обтегнатите му отношения със съпругата му Alma. Поредна отлична роля за Anthony Hopkins и още по-добро превъплъщение на Helen Mirren като жена, която се опитва да открие себе си и да излезе от сянката на своя съпруг. 13.03, 21:30. Cinema City, 15.03, 20:30, НДК – Зала 1.

Сюжетът на Holy Motors, новия силно визуален филм на Leos Carax, не е лесен за обяснение, затова ще се възползваме от самия режисьор. Нискобюджетната продукция е вдъхновена от провокативната френска новела Merde и може да бъде описаната като забавно, провокативно и странно пътуване в душата на чудатия главен герой, който се клатушка по парижките улици. 10.03, 21:30, Cinema City, 14.03, 21:30, НДК – Зала 1.

Продуцентите на Дзифт ще се опитат да повторят успеха на най-известния си филм с Цветът на хамелеонапо романа на Владислав Тодоров Цинкограф. Филмът е дебют на оператора Емил Христов като режисьор, зад камерата го сменя Крум Родригес. Забавната сатира е реализирана като стилна (доста добър гардероб на главния герой Батко Стаменов (Руши Видинлиев) и ) пародия на шпионски филм и мрачна политическа комедия – язвителен портрет на авторитарна полицейска държава, в която няма невинни и виновни, а само огромна мрежа от съучастници. 11.03, 16:00, Дом на киното.

Пълната програма на фестивала е тук. Обърнете допълнително внимание на панорамата на братя Taviani и огромната селекция на европейско кино.