Дизайн и музика в контейнери

Absolut Creative Space

Tочно за една седмица паркингът пред хотел Родина става център на творческото мислене и дизайн в София. Четири сини товарни контейнери са трансформирани в индустриално поле за изява на някои от най-интересните български и европейски имена в сферата на дизайна, креативното предприемачество и творческите професии като част от фестивала Absolut Creative Space – серия лекции и работилници с акцент върху устойчивото развитие, грижата за околната среда и иновациите, без разбира се да забравя и за добрата музика и следработни забавления. Петте неща, за които ще следим:

absolut creative

Контейнерите. Мобилната инсталация в сърцето на фестивала е създадена от четиридванадесет метрови контейнери, който препращат директно към производствения процес на шведския алкохотел гигант Absolut. Барът, Дестилерията, Работилницата, Зоната за бутилиране и Ландшафтът са петте обособени работни пространства, където ще се случват събитията от работната и забавната част в програмата на фестивала.

Димитър Делчев

© Димитър Делчев

Устойчивият дизайн от България. Курираната от Студио Комплект изложба Устойчивост чрез творчество представя проекти на български артисти и предприемачи, които дават позитивни примери как дизайнът може да намери приложение в ежедневието на всеки от нас. Образцовите проекти тръгват от продуктов дизайн за дома и бижута и стигат до ново поколение пчелни кошери – сред участниците се разпознават имената на Beeograph, Димитър Делчев, Odd Matter, Studio Furthermore, Playground Energy и доста други.

Книгата Kontroll от Erik Modig по дизайн на студио SNASK

Чуждият опит. Как можете да превърнете една добра идея в реалност? Опитът си ще споделят дизайн студио SNASK, Alex Bec от It’s Nice That, дизайнерът Marije Vogelzang, нощният кмет на Амстердам Mirik Milan и първата организация за лов на риба и пластмаса Plastic Whale. Фокусът на фестивала ще се измества по-малко всеки ден, за да погледне по-задълбочено към дигиталния живот, дизайна на бъдещето, решения за околната среда, занаятчийството, нощния живот, устойчивата мода и техонологиите.

Marije

© Marije Vogelzang

Ябълките за София от Marije Vogelzang. Холандкският дизайнер Marije Vogelzang работи с храна (и всичко свързано с нея), защото вярва, че е най-интересният обект за работа, освен че е в основата на нашето съществуване. По време на фестивала, Vogelzang ще изнесе интерактивна лекция, гарнирана с ябълки и превръзки за очи. Добра идея за фабулата в някой от следващите епизоди на Submission откъдето и да го погледнем.

Louis La Roche

Louis La Roche

Музиката. Ежедневният саундтрак на следобедните часове е поверен на познати имена от софийската сцена като Tekniq, Bel, близнаците от 45 Street и Джун Йошида. Основното е заделено за откриващото и закриващото парти на фестивала, който започва довечера с френския ню диско герой Louis La Roche в зала 10 на НДК и завършва с британецът Danglo и вокалите на Ivan Franco на 9 юни в хотел Родина.

Absolut Creative Space е от 3 до 9 юни на паркинга пред хотел Родина. Повече за фестивала и пълната програма – тук.