Интервю: Христо Пенчев

riddimbox horizontal

© Христо Пенчев от Филип Георгиев

Денем Христо Пенчев е визуален мърчандайзер в H&M. Нощем се превръща в един от по-яките герои на алтернативната техно сцена в нощна София с името Riddimbox. Израснал в Сливен, минава през Слънчев бряг и Гълъбец, преди да се насочи към столицата заради по-добрите възможности да се занимава с музика и, както обикновено става, заради момиче. Засичали сме го да пуска техно, хаус и дръм енд бейс пред лоялна аудитория на малки партита в обичайно заподозрените софийски подземни барове и клубове. Последното ще се промени само след две седмици, когато ще свири на една сцена с имена като Jonas Kopp, Dax J, Birben и Стефан Панев в първия ден на фестивала Hippielandia.

Как започна да пускаш? Имах доста различни хобита в гимназията като тенис на маса и билярд, но в един момент музиката започна да надделява. Израствайки в Сливен, нямаше диджеи, които да ме предизвикват и вдъхновяват с музиката си и това постепенно ме накара да взема нещата в свои ръце. В началото записвах и качвах дръм енд бейс миксове в dnb.cult.bg. Там се намерих и с момчетата от Basstards Radio, където през есента на 2009 започнах онлайн предаването Mellow Sounds.

Каква естетика гониш в звука си? Музиката е феномен, който трудно може да се опише с думи. С хората, отдали от времето и енергията си да ме чуят, се стремя да споделям една хомогенна смес от разнообразни, нестандартни и танцувални звуци. Не просто фонова и незатормозяваща музика.

Какви са тенденциите на местната сцена? В последно време има някакво раздвижване в пластовете на хаус и техно сцената – такава има, макар и да е по­-лесно да се оплакваме и да твърдим, че няма. Правят се и доста псевдоконцептуални и еднообразни събития. За сметка на това обаче има хора като Stefak, колективът Artmospheric, лайв техно дуото Roboknob, моите приятели и колеги от Бетон Phlp и Linear Output, и още няколко други. Всички те със своята отдаденост и любов към клубната култура крепят вярата ми, че и тук може да има готини партита.

Рецептата за добро парти? В прекрасните и сравнително редки моменти, когато се съберат на едно място смели и сърцати диджеи, отворени и настроени за купон хора и готина локация с добро озвучаване, магията се случва.

Най­-големите ти музикални влияния? Винаги съм бил супер любопитен и се вдъхновявам от артисти от доста различни и на пръв поглед несъвместими стилове. Ако трябва да откроя по­-специалните, които по един или друг начин са ми повлияли най­-дълбоко, бих споменал DBridge и Instra:mental, Kassem Mosse, Levon Vincent, Kanye и ранните Coldplay.

Мислиш ли за собствена продукция? От доста време ми се въртят разни идеи в главата. Рано или късно ще се осъществят.

Riddimbox пуска на 1 юли на втора сцена на Hippielandia.