Какво трябва да знаем за първото издание на HippieLandia?

GusGus

GusGus се завръщат в София като хедлайнъри на HippieLandia

Няколко успешни и неуспешни опита по-късно, София продължава да няма свой ежегоден и установен музикален фестивал. HippieLandia е поредният ентусиаст, който ще се опита да запълни тази бездна в столичния музикален календар, отворила се след силното последно издание на Park Live през 2010 с епохалния дъждовен концерт на Groove Armada. Новият музикален фестивал има солиден и клубно-ориентиран лайн-ъп от артисти, които ще свирят на вече добре отъпкания терен в парка до летище София. Двудневният фестивал ще се разгърне на две сцени, като през първия ден основно залага на дръмендбейса, а във втория вади тежката си артилерия. Не сме напълно сигурни как и къде точно се вписват хипитата в концепцията на организаторите от EventEase, но като при всеки фестивал, най-важният въпрос е съвсем друг – кого ще гледаме на открито в първия уикенд на юли докато изпращаме и посрещаме полетите на Терминал 2?

Вече доказали се пред българската публика, царете на меланхоличната електроника и стегнатите ню диско бийтове GusGus се завръщат за бис на жестокия си концерт преди две години. Макар да нямат много нова продукция оттогава, исландците имат огромна дискография зад гърба си, с която могат да експериментират, а ако сте ги гледали на живо вече, знаете, че не са за пропускане.

Първият обявен хедлайнер Gorgon City владее класациите и по-комерсиалните дестинации, но освен силно запеваема, музиката на британското дуо е безупречно продуцирана, а изборът им на колаборатори – от MNEK до Katy B и Vaults, e право в десетката.

HVOB са австрийците Anna Müller и Paul Wallner, едни от онези артисти, които са на един-единствен хит от заслуженото световно признание. Повече от десет години двамата продължават да се движат по периферията на голямата електронна сцена, отчитайки се с неизменно добра музикална продукция, силни диджей сетове и гигове.

Роденият в Санкт Петербург Алексей Егорченков се влюбва в дръмендбейса през 2003, когато започва да записва под името ENEI. Първият му албум излиза четири години по-късно за холандския лейбъл Fokuz и успява да го наложи като звезда и извън родната Русия най-вече заради носталгичния си полъх и нежните вокали. Феновете на дръмендбейс музиката да се стягат и за младия белгиец Netsky и пионерите в жанра Black Sun Empire.

Българската сцена ще бъде представена от Христо Пенчев, по-известен като Riddimbox, чийто минималистично техно звучене познаваме от малки партита на алтернативната сцена в София, а също и от добре познатия пловдивски колектив Мелформатор, който не спира да изненадва с готини бийтове и синтезатори. Другите родни артисти в програмата са Birben, JVDM и L33.

HippieLandia е на 1 и 2 юли в парка до Летище София. Фестивалният билет струва 40 лева, а еднодневният – 35 лева в мрежата на Ticketportal. Повече информация за фестивала има тук.