Интервю: Столичният стопаджия среща Noisy

© Вихрен Георгиев

© Вихрен Георгиев

Столичният стопаджия се среща с Ивайло [Noisy] Цветков за бърз (лежерно интелектуален) разговор за Св. Павел, силна бира, рок и литература. Да наваксаме с материала, не друго.

Какво става с теб напоследък, как си? Добре, благодаря. Точно днес изследвам по-задълбочено Св. Павел и се нервирам не на шега, защото в късния си период той е нещо като чалга-апостолът – въвежда в младото християнство най-неприятното от Стария завет, недодялаността, нетърпимостта, чистия провинциализъм. Трябва да прекръстят най-красивата катедрала в Лондон (смях).

Мислехме, че си уиски човек. Какви са ти взаимоотношенията с бирата? Без съмнение съм homo aquaviticus (стига да имаше подобен термин), а след многократните ми обиколки из Шотландия мога да мина дори за учен по въпроса. Що се отнася до бирата, твърдо следвам принципа бира пия, когато не пия (смях). Тия дни, например, открих Stolichno Pale Bock. При над 7% алкохолно съдържание очаквах нещо като Meshuggah на бирите, но се оказа, че има плодови нотки в послевкуса, които я правят добро предложение за широк кръг хора. Bock, между другото, е немски термин и означава по-силна бира, ако сте се чудили.

Най-великата бирена история, за която се сещаш? Трудно е да избера една-единствена. Примерно, Октомврийската бира на Simak от The Goblin Reservation. Онзи анти-винен цитат от Bradbury, така близък до моите разбирания – Beer’s intellectual. What a shame so many idiots drink it. Наливане с бира и пеене на стар химн за Peter Osgood на Мариенплац в Мюнхен с другите фенове на Челси през 2005 – преди последния международен мач на Байерн на Олимпиящадион, четвъртфинал-реванш в Шампионската лига. Или пък 15 март, когато – вместо мартенските иди, – в Класическата отбелязвахме сърцато празника на стоте бири (а май се празнува и до ден-днешен).

Рокендролът, който асоциираш с бира, а не с уиски или друг алкохол? Уф, знам ли. Да кажем, класическият британски пънк или пък американският Southern Sound – The Allman Brothers Band, Charlie Daniels Band, The Marshall Tucker Band, Grinderswitch, Amazing Rhythm Aces, Dixie Dregs, Sea Level и – разбира се – най-вече Lynyrd Skynyrd.

Най-често задаваният въпрос на тема бира, който чуваш тези дни? Свърши ли? (смях)

Къде можем да те засечем и да ти кажем наздраве? Няма къде. Може би единствено в моята абаносова кула, ако ви поканя: донякъде като Henry Breasley, гледам да съм оттеглен от светското, но все пак в дамска компания.

Ивайло Цветков участва в Stolichno Pale Bock Tour. Mожете да кажете по едно наздраве на Noisy, Гурко и Краси Москов на 2-ри в Мементо на Раковски и на НДК, на 3-ти в By The Way и Tobacco Garden и на 4-ти в Ракета Ракия Бар, Спутник и Raffy на Витошка пак от 20 часа.