Столичният стопаджия: За времето, в което Pale Bock предизвиква насадени догми

Столичният стопаджия Георги Згуров продължава пътя си по следите на добрата бира. Новото Stolichno Pale Bock го вкарва в дълбоки размисли за две от любимите му теми – способните жени и добрата храна.

Във време, в което другите бири празнуват юбилей след юбилей, любимото Stolichno гледа напред към бъдещето и предизвиква установени догми – бирени и не само. Дълги години мъжкият пол знаеше защо (знаеше ли всъщност?) – но ако бирата беше човек, със сигурност щеше да е жена. Най-мъжката от всички алхоколни напитки е измислена от жена. Това твърдение вероятно ще прозвучи леко грубиянски за любителите на бира, но е факт – най-мъжката напитка има друга по-женствена страна, за която не сте подозирали. Още преди 7000 години в Месопотамия бирата се е смятала за дар от боговете и е била произвеждана единствено от жени. Бърз поглед върху съставките на пивото е достатъчен за още доказателства в тази посока – само женските хмелови растения са в състояние да произвеждат ароматни вещества и така наречения прах от хмел. Първите създават вкуса, а вторите правят бирата пивка. За сравнение – мъжките растения не се справят и с двете занимания.

Чудите се откъде по дяволите идват тези мисли? Ами оттам, че зад Stolichno Pale Bock стои жена. Tехнологът-пивовар Цвета е майсторът на майсторите в пивоварната Загорка. Ок, няма нужда да ни подсичате с репликата Абе те не я варят в България, пише си го на етикета. Факт, зад който стои много добра причина – липсата на физически капацитет, поне засега. От край време варенето на дадена рецепта в друга държава (като Австрия в този случай) е практика, а понякога и голям плюс. Най-новото попълнение в семейството на Цвета Stolichno Pale Bock е доста крепка (7,1% алкохол) и ще ви спечели на своя страна с комплексен аромат от силно изразени малцови и загатнати плодови нотки, допълнени от полъх на джинджифилов хляб и подправки.

Столично пеъл бок

Опитайте я първо без храна. После си отворете една бутилка в компанията на корейско барбекю, хрупкаво пържено пиле и различни пикантни меса и сирена. Stolichno Pale Bock си подхожда идеално и с бял шоколад, чийзкейк или ябълков сладкиш с орехи. Информацията от предишните редове със сигурност ще ви помогне да изпъкнете в компанията на леко досадните бирени сноби. Лошо няма, само не забравяйте, че е Limited Edition и една ли ще си мислите за която и да било друга бира това лято.

Наздраве и умната по празниците,
Гурко

Столичният стопаджия гостува на Boyscout благодарение на Stolichno.