Тест: Converse Chuck Taylor All Star II

© Михаил Попов

© Михаил Попов

Какво правиш, когато решиш да обновиш едни от най-легендарните и обичани кецове с близо стогодишна история, запомнящ се и многократно копиран силует и особено пожизнено място в попкултурната историята на ХХ век? Като за начало, изпращаш своите дизайнери и технолози да обиколят света и да попитат разнородните фенове на марката от какво повече имат нужда. След това внимаваш да не забравиш да предупредиш екипа да не прекалява с промените в силуета и накрая се възползваш от иновативните технологии на компанията-майка, за да вкараш повече комфорт в проверено популярен модел, който би продавал добре и без тях.

© Михаил Попов

© Михаил Попов

Представеният за пръв път преди близо девет месеца Converse Chuck Taylor All Star II е съвременна, но не и радикално революционна адаптация на класическия Chuck силует и характерните му черти, които само могат да спечелят от вкарването на малко нови технологии. Причината Nike да не посяга на духа на този легендарен модел с по-смела интерпретация е не само да не дразни пуристите, но най-вече да не пипа нещо, което работи (и продава) повече от добре и не се нуждае от излишен тежък маркетинг. Основната задача пред дизайнерите е повече от очевидна: да актуализират външния вид с нови материали и да вкарат малко технологии в подметката, които няма да отблъснат традиционните фенове на Chuck, дори напротив – могат да привлекат нови или бивши фенове на Converse, които искат семпли кецове с максимален комфорт за по-продължително носене.

© Михаил Попов

© Михаил Попов

Модификациите във външния вид си личат с просто око още от снимките в прес пакета. Брандингът на Chuck II е обновен с релефен надпис и звезда върху подметката под петата. Tрадиционната голяма емблема отстрани на глезена е бродирана и зашита, а не лепена, етикетът върху лицевата страна на езика е преместен отвътре. Изцяло бялата гумена подметка с бомбе изглежда идентична с досегашните модели, но памучният брезент е нов и по-издръжлив (поне според твърдението на производителя). Другата промяна в силуета на Chuck II са матираните в сиво капси за дългите връзки и липсата на контрастни хоризонтални линии върху подметката. Накратко: по-малко отвличаващи вниманието детайли, същият силует и изцяло нови материи. Истински значимите промени в дизайна на Chuck II обаче се случват отвъртре. Езикът на кецовете е подплатен с бял памучен текстил и мек перфориран велур в горната част и фиксиран с два ластика от двете страни на подметката, за да не се изплъзва встрани, както обикновено. Двете капси за проветряване не са единствената екстра за повече комфорт на стъпалото през лятото. Цялата задна част и петата на тази обувка са подплатени със същия перфориран велур от езика, което намалява спаряването в най-тежките месеци от годината.

© Михаил Попов

© Михаил Попов

Основият шум около новия Chuck Taylor All Star II обаче е свързан с подметката. Преди да почнете да се възмущавате как Nike влиза с взлом в ДНК-то на американската легенда, имайте предвид, че спортният гигант купи базираната в Бостън 100-годишна компания Converse за 300 милиона долара преди 13 години и за момента се отнася с уважение към наследството и на двете. Доказателство за последното твърдение е липсата на радикални промени и при останалите класически модели на Converse като Jack Purcell и One Star. Не е тайна, че въпреки баскетболното си минало, All Star не е особено подходящ модел за спорт или динамично непрекъснато ходене, особено от малко по-солидни или тежки индивиди най-вече заради обикновената каучукова подметка. Присъствието на Lunarlon (пяна технологията на Nike за омекотяване и подкрепа на свода на стъпалото) подметка е добра новина за всички, които очакват много повече комфорт от своите кецове и са леко напред с килограмите или просто тежки. Ефектът на Lunarlon се усеща още при първото обуване, особено от хора, които носят Converse редовно.

© Михаил Попов

© Михаил Попов

Далеч сме от идеята за въздушна възглавница и съвършен комфорт, но наличието на тази технология в такива солидни кецове като All Star е добра стъпка в правилната посока към по-удобно ходене и повече издръжливост без видима промяна в дизайна. Lunarlon технологията в Chuck II е първото подобно тунинговане на американската класика с иновация на Nike. Можем само да гадаем какви са бъдещите планове на гиганта спрямо комфорта и дългия живот на All Star кецовете. Така или иначе, никой не очаква и не желае All Star да се превърне в изцяло спортна обувка, дори напротив – най-добре да запази всичко старо, но да подобри комфорта отвътре. Едномесечните полеви тестове на новия Chuck са обнадеждаващи. Постоянното носене на черния висок модел на снимката е много по-благодатно (и меко) именно заради Lunarlon подметката и дишащата подплата с велур. Авантюристите могат да наблягат на по-иновативните модели на Nike и Y-3, пуристите обаче няма как да не останат доволни и да посегнат към Chuck II без излишни притеснения. Евала на дизайнерите на Converse, че са се отнесли с уважение към наследството на легендарния модел и са се заиграли само с оптичния тунинг и комфорта за ходилото. Бъдещето на Converse Chuck Taylor All Star изглежда светло – постоянни невидими иновации в една изпитана във времето и абсолютно безсмъртна естетика.

© Михаил Попов

© Михаил Попов

Converse Chuck Taylor All Star II струва 139 лева (нисък) и 149 лева (висок) и може да бъде намерен в Converse, Collective и Kix.