10 европейски сериала в нова секция на HBO GO

Успех © HBO Европа

Големите продуценти на ТВ сериали продължават да инвестират в локално съдържание на местен език и това не остава незабелязано. След отличните регионални заглавия на Netflix и Amazon, правим още едно непрекъснато гледане на 10 оригинални HBO сериала от Полша, Унгария, Румъния и Чехия, събрани за по-удобно в новата секция на стрийминг платформата HBO GO.

Още по темата? Вижте кои са 14-те най-добри нови сериали на 2018.

Заслепени от светлините (2018) – Сезон 1: 8 епизода х 60 минути

Поляците се специализират в качествени крими истории. Екранизацията по бестселъра на Jakub Żulczyk за тъмната страна на Варшава проследява седем дни от живота на дилър на кокаин, чийто перфектно организиран свят потъва в хаос. Зад красивата фасада и мистериозно минало на Куба (прякорът на дилъра, без майтап) се крие уморен от живота мъж, нуждаещ се от достатъчно кураж, за да се пребори със собствените си демони.

Глутница (2014-2017) – Сезон 1&2: 12 епизода х 60 минути

Патрулиращи по склоновете на планината Биешчади полски граничари загиват при бомбен взрив. Оцелелият капитан Ребров губи не само най-близките си приятели, но и своята любима. Жаждата за мъст го изправя срещу сложна политическа конспирация и мръсни предателства с неясен край. Четири години след събитията от първи сезон, в пограничната област отново цари смут, тъй като все повече хора се опитват да преминат нелегално от Украйна в Полша. Брутално убийство в района изисква завръщането на прокурор Додош.

Пактът (2015-2016) – Сезон 1&2: 12 епизода х 60 мин

Oще един сериал за съвременна Полша през погледа на разследващ журналист, чийто разкрития предизвикват медийна буря с изненадващи и, разбира се, трагични последствия. Пактът е позната история за поколение, родено в комунистическа Полша, но преживяло политическата промяна, за вярата в новия ред и за свободата, която си има определена цена.

Хакервил (2018) – Сезон 1: 6 епизода х 60 минути

Румънските оригинални продукции на HBO също са три. Хакервил навързва 14-годишен геймър от Тимишоара с немско-румънски екип за киберпрестъпления в драматичен трилър за хакнати банки, тъмно минало и ярък сблъсък на различни култури.

В сенките (2015-2017) – Ссезон 1&2: 16 епизода х 60 минути

Румънската драма с елементи на нео-ноар комедия разказва за мъж, навлязъл в опасния свят на местната мафия и принуден да води двойствен живот като шофьор на такси и събирач на дългове за един от могъщите гангстери в Букурещ.

Мълчаливата долина (2016) – 4 епизода х 56 минути

Третият румънски сериал в селекцията е за връзката между двама тийнейджъри, които стават свидетели на поредица убийства, но не разкриват нищо, за да запазят собствената си тайна – срещи, в които изследват връзката си, без да се притесняват от предразсъдъците на познати и роднини.

Златен живот (2015-2018) – Сезон 1&2&3: 24 серии х 58 минути

Унгарският Златен живот проследява охолния живот на семейство Миклош, постигнат с поредица от измами. Зад спокойната фасада на щастието, постигнато с кръв и предателства, обаче е спотаен много гняв. След като бащата решава да започне начисто, войната между родители и деца избухва с пълна сила.

Пустош (2016) – 6 серии х 60 минути

Кметицата на бедно (но богато на залежи от въглища) село в Северна Бохемия се противопоставя на плановете на голяма въгледобивна компания да изкупи земята на селяните и да ги прогони срещу щедро обещетение. Мистериозното изчезване на 14-годишната кметска дъщеря в навечерието на голямата сделка обаче забърква история от няколко паралелни сюжетни линии с неочаквани пресечни точки.

Мамон (2015) – 6 епизода х 60 минути

Сериал за събития в днешна Чехия, чиято предистория започва още през 90-те. Главният герой е журналист, който разследва голяма държавна енергийна компания, управлявана от собствения му брат. След серия статии, общественият натиск принуждава шефа да подаде оставка, малко след което и умира при неизяснени обстоятелства. Тегава работа и за двамата откъдето и да го погледнем.

Успех (2019) – Сезон 1: 6 серии по 50 минути с премиера през януари

Предстоящата премиера Успех започва с криминална сцена, оплитаща животите на трима непознати. Първият хърватски сериал на HBO е режисиран от босненския режисьор Данис Танович, който обича да вмъква хумор и в най-мрачаните теми от суровата действителност.

Сериалите на HBO Eвропа са HBO GO.