Още биографични филми за щатски музикални легенди

King of Cool: Ethan Hawke като Chet Baker в предстоящия Born To Be Blue

King of Cool: Ethan Hawke като Chet Baker в предстоящия Born To Be Blue

Straight Outta Compton, Love&Mercy, Amy, Kurt Cobain: Montage of Heck, What Happened, Miss Simone?, Keith Richards: Under the Influence са малка част от заглавията в миналогодишното нашествие на биографични филми за музикални легенди, което си има съвсем разумно и цинично обяснение: публиката умира от любопитство за добре разказани истински истории на попкултурни икони със страхотен саундтрак, а големите звукозаписни компании умират от яд заради стагниращите продажби на музика и търсят нови начини за печалба от музикалните си каталози. И докато Universal Music Group и Warner Music Group се преобразуват в медийни кампании и разработват филми за своите артисти, Netflix и Vimeo продължават да инвестират в създаването на свои собствени заглавия, а ние правим стегнат обзор на четири нови заглавия от следващите няколко месеца.

50-те години на ХХ век са най-силният период на харизматичния Chet Baker, легендарният американски тромпетист и пионер на джаз сцената от Западния бряг, който успява да се съсипе успешно с дългогодишната си хероинова зависимост. Еthan Hawke е доста добър избор за ролята на гениалния импровизатор и противоречива личност в Born To Be Blue – биографичен филм на режисьора Robert Budreau, който е съсредоточил историята в екранизацията около един ключов за Baker момент от края на 60-те и опитите му да се върне обратно на сцената с помощта на новата си любов Jane (Carmen Ejogo). The James Dean of Jazz, The Prince of Cool, The King of The Blue? И още как. Премиера на филма е на 25 март.

Още един филм за гениален тромпетист със сложен характер, експлозивен нрав и много интересен живот. Miles Ahead излиза най-вече заради несломимата десетгодишна решителност на Don Cheadle да продуцира (и изиграе главната роля) филм за иконичния музикант, добавяйки ролята на белия Еwan McGregor само и само да успее да намери финансиране за своя проект. По собствените му признания, Cheadle така и не успява да реализира първоначалната версия на сценария и вместо това работи върху идеята за динамичен филм, които симулира усещанията му, докато слуша музиката на Davis. Съдейки от трейлъра, Miles Ahead прилича не толкова на биографичен филм, колкото на екшън комедия, но дори да не си заслужава в крайна сметка, винаги можем да се утещим с оригиналния саундтрак на Robert Glasper. Премиерата е на 1 април.

I Saw The Light бе съкрушен от негативната критика след първите си фестивални прожекции по света, които го определят за изключително тъп, муден и нефокусиран филм с иначе силни централни роли на Tom Hiddleston и Elizabeth Olsen. В такъв случай най-вероятно ще послужи като мудно въведение в живота на кънтри легендата Hank Williams, който умира само на 29 през 1950. Премиерара е на 25 март.

Декември, 1940. Кралят на рокендрола се появява без предупреждение на един от входовете на Белия дом, за да поиска среща с най-могъщия човек в света по онова време, президентът Richard Nixon. Двамата успяват да се видят, за което свидетелства най-търсената снимка в американския архив, но малко хора подозират как Nixon назначава Elvis Presley за почетен агент на ДЕА. Комичният епизод в Овалния кабинет и въобще цялата история в камерната комедия Elvis & Nixon щеше да е абсурдна пародия, ако не беше истина. Kevin Spacey сменя продукцията, но не и президентската роля, докато Michael Shannon нахлузва комична перука за ролята на Elvis и предизвиква много учудени погледи и надежди филмът да е много повече от нескопосана комедийна пародия. С такъв съства, най-вероятно са се постарали много. Премиерата е на 22 април.