Белите не могат да скачат

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=CbhCIzt3mag[/youtube]

Неделната киновечер на Boyscout започва спортно с футболния мач между Испания и Италия, за да продължи отново на спортна тематика с една от най-великите сериозни комедии от началото на 90-те години – баскетболната драма на Ron Shelton Белите не могат да скачат (White Men Can’t Jump) от 1992. Това е поредното легендарно заглавие от периода на кварталните видеотеки, които си преговаряме често. Едва ли съществува друг филм, който да е изкарал повече момчета и момичета около училищните баскетболни кошове отколкото Белите не могат да скачат.

Филмът на Ron Shelton не е обикновен спортен филм, а доста прилична драма за двама тотално противоположни герои (в пряк и преносен смисъл), които си изкарват прехраната с нагласен уличен баскетбол на циментовите площадки в Лос Анжелис. Sidney Deanе (Wesley Snipes в първата си огромна роля след New Jack City и точно преди посредствения Пасажер 57) и Billy Hoyle (величествения актьор Woody Harrelson, който играе баскетболист и в комедията Semi-Pro) са жестоки играчи и много добри мошеници, които се комбинират в името на семействата си и с явната цел да докажат кой от двамата е по-добър докато събират парите на балъците, който се изпречат по пътя им. Ron Shelton описва по красив начин баскетболната култура в долен Ел Ей и Венис Бийч, като не изпуска и социалния момент с безпаричието и задължителните гангстери, докато диалогът е е от онези извори на добре премерен и крайно забавен цинизъм, какъвто не можем да чуем в нито една от съвременните комедии.

Разбира се не трябва да забравяме изключителната хореография на баскетболните разигравания, които са заснети толкова красиво, че няма как да не подтикнат и най-големия скептик да се замисли дали да не пробва да играе. Треньор по баскетбол на актьорите във филма е легендарния център на Detroit Pistons и Milwaukee Bucks, Bob Lanier. Преди започването на снимките Woody Harrelson е значително по-добър играч от Wesley, защото е играл баскетбол в колежа, но прави грешката да се хвали пред Lanier колко велик играч е бил като млад. Lanier се усмихва леко и го кани да направят една бърза игра един срещу друг. Harrelson я описва като най-унизителните 15 минути в живота си. И въпреки това до края на снимките и двамата със Snipes се превръщат в прилични играчи на колежанско ниво. Белите не могат да скачат си е двучасово истинско нецензурно забавление независимо дали си падате по баскетбол или не.

Продължаваме с мачовете от Европейското и решителния мач на волейболните национали, но междувременно ще пуснем и Зодиак (22:30, bTV) на David Fincher с Robert Downey Jr., Jake Gyllenhaal и Mark Ruffaloисторията на известния сериен убиец, който тормози Сан Франциско през 60-те години на ХХ век.