Басейнът

Неделната киновечер на Boyscout започва с лежерния трилър на Jacques Deray от 1969 – Басейнът / La Piscinе. Копродукцията на Италия и Франция събира на екран бившите любовници и доживотни приятели Alain Delon и Romy Schneider, които играят влюбена и доста напрегната двойка по време на лятната си ваканция в красива вила някъде в покрайнините на Сен Тропе.

Както можем да се досетим, действието се развива предимно около басейна в къщата, в която са отседнали престъпно красивите и отдадените един на друг Jean-Paul и Marianne. Сексуалното привличане избухва още в първия кадър от филма: Delon придърпва Schneider до себе си, за да последва доста чувствена и добре премерена сцена на ръба до водата.

Всичко върви добре докато не се появява бившият любовник на Marianne – музикалния продуцент Harry, който води дъщеря си Penelope (младата Jane Birkin в началото на връзката си със Serge Gainsbourg). Няма как свободолюбивият бохемски дух на сексуална освободеност и страст да не се превърне в драма за ревност и притежание в подобна компания от силни харизматични характери.

Подобно на Bullit, и в този филм атмосферата и сексуалното напрежение са добре контролирани, за да може еротичната апатия и спокойствие да се превърнат малко по-малко и почти незабележимо в напрегнат психологически трилър.

Басейнът е подходящ контраст на цялото спокойствие и вътрешно напрежение, но и най-добрият фон на цялата чувственост, красота и леко измити цветове на атмосферата от лазурния бряг: чудесно място да лежиш и да се размотаваш, докато полуголите тела провокират желанието.

Можете да гледате Басейнът онлайн с български субтитри ето тук. Продължаваме за пореден път с екшъна Италианска афера по Nova от 20:00 и чудесната драма Сблъсъци по БНТ 1 от 20:45. Маратонът за наградите Оскар започва в полунощ по bTV cinema, прякото предаване на церемонията по награждаването е от 3:30.