Ревю: Bad Neighbor на MED, Blu и Madlib

Лосанджелистките ъндърграунд рапъри MED, Blu и супер продуцентът Madlib (Champion Sound с J Dilla от 2003-а и модерната класика Madvillainy с MF Doom от 2004-a) се събират преди две години, за да запишат поредица EP-та, сред които е и запомнящото се The Burgundy от каталога на Stones Throw Records. Дебютният дългосвирещ албум на тройката, Bad Neighbor, е много достъпна и приятна колекция от пропити със стар фънк рап инструментали, стабилни речитативи от двамата титуляри и много включвания от героите на местната сцена като Aloe Blacc, Mayer Hawthorne, Dâm-Funk, Hodgy Beats (Odd Future), AMG (Bitch Betta Have My Money от 92-а, има-няма 23 години преди Rihanna), Phonte, Anderson .Paak (звездата от Compton на Dr. Dre) и потайния МF DOOM. Още първото слушане на 51-минутния опус разкрива невероятната химия между всички участници в проект, който изглежда повече като интелигентен колаж от разнообразните им таланти, отколкото като заявка за някаква специфична концепция и стил на основната тройка, но в това няма нищо лошо – Bad Neighbor е идеален съвместен албум на артисти, които (в по-голямата си част) продължават да бъдат пренебрегвани от масовата публика и, както личи, въобще не се трогват от това.

Както обикновено, Madlib се забавлява здрави с бийтовете: Burgundy Whip от старото EP е преработено за този албум с нежните соул вокали на Jimetta Rose; колаборацията с Oh No и DJ Romes Streets звучи като масирана атака на семплирани оглушителни перкусии, Birds е мрачен и много забавен ремикс на кокоши звуци, Peroxide с Dâm-Funk пък e нова интерпретация на любимия и на двамата артисти 80-тарски робофънк, Serving е изградено върху бийт, за когото The Neptunes и Clipse биха убивали, a колаборацията с MF Doom Knock Knock е онзи 80-тарски тежкарски фънк, който очакваме от всички артисти на Stones Throw. Така и така говорим предимно за гостите в албума, няма как да пропуснем безупречното превъплъщение на Aloe Blacc в ролята на Charlie Wilson за Drive In или пък запомнящото се включване на ветерана MC AMG в The Stroll. За супер вокалистите Mayer Hawthorne и Anderson .Paak не остава нищо друго, освен да превземат бийтовете на Madlib с характерното си пеене, което допълва римите на MED и Blu по най-добрия (уважителен) начин за подобна колаборация.

Bad Neighbor няма да промени историята на ъндърграунд хип-хопа в западното крайбрежие, защото не си дава излишно зор и въобще не е записван с подобна идея. Става въпрос за приятно лековат албум без социален подтекст ала Kendrick Lamar, в който два приятели и техните приятели се редуват да си подават лежерно рими и джойнтове върху бийтовете на наистина добър продуцент. Остава само да си измислят и подходящо име за групата, вместо да се подписват само с MED, Blu и Madlib.

Bad Neighbor (BangYaHead) е на пазара.