Войната е опиат

Преведеният на повече от двадесет езика автор David Shields (Reality Hunger, Black Planet и бестселърът на NYT The Thing About Life Is That One Day You’ll Be Dead) и редовен колумнист на Esquire, Salon и Slate анализира близо хиляда военни фотографии от първата страница на The New York Times, за да стигне до стряскащо заключение: тези героични и естетически издържани спомени за събитията са нищо друго освен пясък в очите на читателите, които трябва да се изправят пред последствията от съучастничеството на огромната американска медия в катастрофални военни кампании със съмнителна мотивация и пред тяхното собствено такова.

Още от Matthew Brady и Robert Capa насам, военните фотографи имат склонност да естетизират войната, но нищо не ме беше потготвило за стотиците цветни кадри, които започнаха да се появяват на първа страница на The New York Times от началото на инвазиите в Афганистан през 2001 и Ирак през 2003 до днес. Опитвах се да разбера защо се чувствам едновременно омагьосан и вбесен, затова отделих доста месеци да прегледам всеки военен кадър от корицата през последните 4500 дни. С времето осъзнах, че вестникът възвеличава войната чрез неумолим парад на красиви картинки, чиято функция е да оправдае съпътстващите описания на битки, разрушения и смърт. Именно поради тази причина вече не чета The New York Times.

Според Shields, NYT не е никакъв коректив на правителството, а истински рупор на неговата тъмна страна именно заради начина, по който естетизира войната. Редакторите на вестника със сигурност имат друго мнение по въпроса, но Shields най-вече се опитва да провокира реакция към собствената ни пасивност и опиянение при вида на подобни стряскащи кадри. Авторът на въздействащата книга War Is Beautiful твърди, че фотографиите в този албум са по-скоро красив и артистичен филтър на реалността, отколкото истинска документална журналистика, за каквато претендират. Илюзорното чувство, че всичко е под контрол, когато обществото се разпада и всички умират, със сигурност вреди много повече, отколкото помага. Евала на Shields, че се осмелява да се изправи срещу медийната империя на The New York Times и да зададе няколко прости въпроса: кой печели когато властта и журналистиката се прегръщат свойски  и когато войната се превърне в забавление за масите?

Фотографският албум War Is Beautiful (112 стр., твърди корици, powerHouse Books) струва 39 и може да бъде поръчан онлайн тук.