Ревю: Oberlicht на Les Animaux Sauvages

По-добрите български музиканти продължават да оцеляват на принцип направи-си-сам-защото-така-ни-харесва-пък-евентуално-хората-ще-дойдат – не толкова пънкарски, колкото бохемски модел на съществуване, който ни позволява да слушаме нишова, но много модерна музика от читави хора на една ръка разстояние. Резултатите от страхотната продуктивност на Les Animaux Sauvages през последните две години започват да излизат като самостоятелни албуми през следващите шест месеца. Продуцираният от Иво Стоядинов дебют Oberlicht включва част от познатите песни на групата като Gefunden и съвсем нови композиции извън линейната структура на типичния рок и електроника, които маркират най-важното от 80-тарското електро и пост-пънк и го преоткриват по тежкарски начин за ушите на заинтересованите слушатели и малката сцена на Жул Верн. Стоядинов и Сибила Серафим композират и свирят всички парчета в албума, а човекът с бомбето от обложката на Oberlicht e Насо Русков.

Фронтменът на Babyface Clan e постоянна част от концертите на групата и гостува небрежно в едноименното парче Les Аnimaux Sauvages по-скоро като MC, отколкото като певец. Така или иначе, текстовете и вокалите не са най-важното нещо в перверзната ваймарска електроника на тази група, която набляга на праволинейните електропоп инструментали в развитие и в добрите традиции на кросоувър проекти като LCD Soundsystem, Soft Cell и Primal Scream (но много, много бегло) и по-мрачните превъплъщения на Trevor Jackson. Монотонните и спотаени дълбоки вокали на Серафим по-скоро допълват, отколкото доминират космическото итало диско в La Vie и обладават по-внимателните слушатели в мрачното Je T’aimerai.

Пулсиращият автомобилен електро рок с натрапчив ритъм от откриващото парче Je Te Salue достига връхната си точка в най-добрия трак от албума, Autobahn, за да утихне до спокоен ембиънт в закриващото Oberlicht. Космическата одисея продължава и в петминутното Mermaid, което ни връща към вокалния семпъл в Dance Yrself Clean на LCD Soundsystem, преди да се развие постепенно до пълнокръвно итало парче с определена тъмна страна. Les Animaux Sauvages са ценна група без аналог на софийската сцена, която не се съобразява с публиката и именно заради това може да спечели все повече фенове. Почитателите на леко преувеличения карабетно-бохемски имидж и качествената електроника и рок могат да бъдат доволни.

Дигиталното копие на Oberlicht струва 14 лева и може да бъде поръчан в Bandcamp. Следващият албум Maison Bordeaux излиза през февруари.