Усещане за жени

В петък и събота София ще посрещне две от любимите ни вокалистки, всяка оставила по един от най-добрите албуми на последните 20 години – Sade и Lisa Shaw. Родената в Нигерия Helen Folаsade Adu, по-известна като Sade, е вокалист и лице на едноименната група от основаването й през 1983. Въпреки че за почти 30 години са издали едва шест албума (или заради това), Sade продължават да се радват на интерес от страна на публиката, а музиката им вече четири десетилетия звучи извън рамките на времето. Песни като Cherish The Day, No Ordinary Love, Your Love Is King и By Your Side ще се въртят много след като всички забравим повечето пълнеж от днешните класации, a Love Deluxe от 1992 спокойно определяме като един от най-добрите албуми въобще.

Поредното голямо завръщане на Sade беше безупречната Solider Of Love в края на 2009 с нейните военни барабани, накъсани китарни рифове и завиващи синтове. Наситена, първична и неподръжаемо „Sade“, песента показа как група с толкова много история може да звучи по-релевантно от всякога без да изневери на себe. Което е повече от впечаляващо. Настоящото турне на Sade e в подкрепа на последния им албум, носещ името на сингъла Soldier Of Love. Залагат на семпли, но поразителни визуални ефекти, и, разбира се, на страхотен каталог от песни. Към 1 юни турнето е било седмото най-посещавано за 2011 в света и можем само да се радваме, че ще мине и през София.

До стадиона и мултиплатинените продажби тръгваме от клубовете, където въпреки умаления мащаб има не по-малко добра музика. Lisa Shaw е родом от Канада, но прави клубна музика от 1995 в Щатите като една от звездите на лейбъла за дийп хаус и чил аут Naked Music (Blue Six, Gaelle, Aya). Познаваме гласа на Shaw от безброй гост участия в жестоки парчета като нежното дръм енд бейс Lisa’s Song на Ror Shak, груув чудовищото Warrior на Andy Cadlwell и размазващото Tropicalia на Blue Six, но има и два самостоятелни албума. Вторият Free има по-средностатистическо хаус звучене, въпреки няколко силни парчета като Can You See Him, All Night High и единственото с по-бавно темпо Tomorrow, което почти звучи по-Sade от Sade.

По-интересен е дебютът й Cherry от 2005, в който има по малко черна музика, фънк, диско и соул. Солиден от начало до край, струва си изрично да се отбележат минималистичният диско фънк на It’s Been A While, Push-Button (най-доброто парче на Prince, което не е правил) и знаковото за Shaw Always, което според мълвата било любимо на Madonna.

Вече сме чували на живо жестокия глас на Shaw в София като соло изпълнител на рожден ден на Червило в по-силна година за клуба. Този път домакин е Yalta, a Shaw няма да е сама – придружава я Miguel Migs, в чийто леки хаус парчета често пее. Migs представя пресния си албум Outside The Skyline, в който дават глас още Meshell N’degeocello, Bebel Gilberto и диско ветеранката Evelyn Champagne King. Не промени съдбата ни, но не е никак лош и определено е в услуга на небрежни танци като за петък вечер.

Lisa Shaw и Miguel Migs са в Yalta в петък, билетите са по 20 лв. от Eventim. Sade е в Армеец Арена София в събота, но побързай – онлайн продажбата е спряна и има съвсем малко останали билети.