Якетата на Barbour са вечни

Английската трикотажна индустрия се гордее с традициите на своите наследствени (heritage) марки, които обличат възпитаните момчета и момичета през последните 150 години. Няма как да е иначе, след като става въпрос за класически и функционален дизайн, който ще надживее всеки от нас. Досущ като Barbour – стогодишната семейна компания от Саймънсайд, специализирана в ръчната изработка на непромокаемо, издръжливо и (по някакъв мръснишни начин) консервативно секси облекло за лов и спокойни разходки в провинцията или града. Моделите на тази марка си пасват с абсолютно всичко в гардероба и демонстрират нагледно, че имате висок интелект, уважение към историята и огромна библиотека вкъщи, без майтап. Трябва да внимавате само с поддръжката – промазаните якета на Barbour не се перат и не се оставят на химическо чистене, защото подлежат само на леко освежаване с влажен парцал или третиране със специална вакса (39 лв.)

Latrigg Wax (627 лв.) е усъвършенстван зимен вариант на класическото войнишко полево яке, което няма как да не познавате, ако се интересувате поне малко от военна история и Шофьор на такси. Ваксираният памук от външната страна, пухената подплата от вътрешната и голямата качулка се справят без проблем с арктическите температури, а покритият с платка цип се отваря в двете посоки. Скритите връзки на ханша позволяват регулиране на силуета според наслагването на дрехи през зимата, докато големите външни джобове и малкият върху ръкава имат една цел – да ви позволят да стигнете бързо до всичко необходимо без да бъркате излишно и да ви измръзнат ръцете.

Тъмносиньото промазано зимно яке Column Wax (537 лв.) убива на място с къса дължина и силует на нещо средно между тежкарски пилотски бомбър и морско ветроустойчиво яке. Практичните джобове с капаци не се набиват излишно на очи, нито пък му развалят формата, а напратови – превръщат го в идеален модел за по-елегантни комбинации в гардероба.

Barbour посяга смело и към пазара на изчистените пухени якета с двулицевото Piquet Quilt (437 лв.) и неговата подплата от 350-грамова вата за невероятна топлина без излишно тегло. Скритите джобове в предната част са подходящо място за топлене на ръцете всеки път, като си загубим ръкавиците. Да не забравим само да уточним цветовете на тази пухенка – тъмносиньо и зелено за едното лице и шотландско каре за другото.

Хубаво е да споменем нещо и за непромазаните мъжки артикули като пуловера от първокачествена, мека и гладка агнешка вълна Martingale Crew (227 лв.) с Fair Isle десен и кръпки върху лактите, който заспива под всяко вълнено сако и дебело яке или под елхата за някой заслужил. Все пак 227 лева не са малко пари за пуловер, но инвестицията си заслужава.

Barbour е в София на Христо Белчев 51