Пет причини да не мрънкаме против Истински детектив

Vince Vaugh и Collin Farrell в Истински детектив

Vince Vaugh и Collin Farrell в Истински детектив

Вторият сезон на американската криминална драма Истински детектив има трудната задача да надмине успеха и възторжените ревюта от първия, като в същото време трябва и да поддържа напрежението седмица след седмица за всички, свикнали с революционния модел да гледаме всичките серии наведнъж до затъпяване. Премиерата на пилотната серия снощи (гледахме го в импровизираното HBO България автокино на покрива на Сердика Център, мерси за поканата) предизвика противоречиви (баш негативни) коментари в Twitter от всички, които са очаквали още една доза от окултните мистерии и депресираща обстановка на двамата детективи (блестящи роли на Woody Harrelson и Matthew McConaughey. Първият епизод не блести с много драма и екшън и залага най-вече на запознанството с абсолютно новите герои и далечно-свързани сюжетни линии, както си му е реда. Именно поради това вторият сезон на Истински детектив започва мудно, но изглежда достатъчно обещаващо да набере скорост в следващите епизоди и още в първия си епизод ни хваща за гърлото поне с пет неща, които си заслужават:

1. Тотално различния сюжет и стилистика на сезона. Феновете на Rust Cohle и Marty Hart останаха разочаровани още при обявяването на първоначалното обявяването на историята във втория сезон. Създателят на сериала Nic Pizzolatto сменя мрачните блата и прашна готика на Луизиана през 90-те и тютюневото отчаяние от книгата на Robert W. Chalmers за черно белите контрасти и наситеното синьо и червено на съвременната и много порочна Калифорния. Фиктивният град Винчи съществува в сянката на Лос Анджелис сред повсеместна институционална корупция, интелигентни организирани престъпници, самотни локали и стриптийз барове, въобще нищо общо с Каркоса, един вид. Липсват и скоковете напред-назад във времето (поне засега въпреки единичните реминисценции в премиерата онази вечер), които създаваха напрегната атмосфера и внезапните обрати от първия сезон. Въпреки мудното начало, новият сезон се завързва точно в няколко сцени, които обединяват различните сюжетни линии около убийството на градския управник Ben Casper.

© HBO

Colin Farrell в ролята на Ray Velcoro © HBO

2. Смазващият актьорски състав, взет назаем от а-отбора на Холивудските смислени знаменитости (поне отчасти); Colin Farrell като подкупния и алкохолизиран лейтененант Ray Velcoro, който работи частно като бияч за местния олигарх и абсолютен престъпник Frank Semyon (Vince Vaugh в нетипична и вероятно кариеро-спасяваща роля) – собственик на казино, който иска да се превърне в почтен бизнесмен и да направи няколкостотин милиона покрай плановете за построяването на високоскоростна железопътна линия през Винчи; Rachel McAdams като обръгналата полицайка Ani Bezzerides, която се опитва да се дистанцира от своя хипи баща-водач на религиозен център (David Morse) и едновременно с това да спаси сестра си от лапите на онлайн порнографията; късоподстриганият Taylor Kitsch като магистралният мотоциклетен патрул Paul Woodrugh, който има леки проблеми със секса и красивата си приятелка и си изкарва яда с бясно нощно каране с изгасени фарове; все хубави хора с тъмно/неясно минало и още по-обречено бъдеще. 

Vince Vaughn в ролята на © HBO

Vince Vaughn в ролята на Frank Semyon © HBO

Taylor Kitsch в ролята на © HBO

Taylor Kitsch в ролята на Paul Woodrugh © HBO

Rachel McAdams в ролята на Ani © HBO

Rachel McAdams в ролята на Ani Bezzerides © HBO

3. Новите режисьори. Миналогодишният титуляр Cary Fukunaga е зает да снима филми, затова вторият сезон е поверен на различни режисьори като Justin Lin (поредицата Бързи и яростни и бъдещите продължения на Борн и Стар Трек).

4. Същият убийствен саундтрак. Сещате ли се за мракобесния блус и включванията на Bob Dylan, John Lee Hooker, Grinderman, Lucinda Williams и Bob Diddley? Е, втория сезон започва още по-ударно с Leonard Cohen (неговото Nevermind е използвано за тема на сериала), кънтри певицата Lena Lynn и Nick Cave и Warren Ellis, които правят смразяващ кавър на The Gatlin Brothers и тяхното All The Gold in California. Направо не ни се мисли какво са ни приготвили за следващите серии, но със сигурност ще се наложи на целуваме ръка на T Bone Burnett, музикалният селекционер на Истински детектив още от миналия сезон.

5. Чудните момичетата. Ослепителните Adria Arjona и Leven Rambin имат поддържащи роли по бельо още в първите минути на премиерата и очевидно ще прекарат останалото времетраене до финала в сексове и по леглата на главните герои напук на всички пуритани и в унисон с приключенията на пищната Alexandra Daddario от първия сезон на сериала.

Истински детектив е всеки понеделник по HBO.