Интервю: Kristian Beyer от Ame

Преди няколко години Frank Wiedemann и Kristian Beyer взимат мъдрото решение да си поделят диджейските и лайв сетовете на Âme помежду си и това се оказва едно от най-далновидните решения в забележителната кариерата на немското дуо. Музикалното им партньорство от родния град Карлсруе и първите успешни продукции за лейбъла Sonar Kollektiv (онзи вселенски клубен хит Rej, който стига до каталога на Defected преди десетина години) им помагат да се съберат с Dixon и Henrik Schwarz за модерната класика Where We At, а по-късно и зад създаването на лейбъла Innervisions, издател на няколко дузини прекрасна немска модерна електроника (напишете Howling или Âme в YouTube и задълбайте оттам) и вдъхновител зад епичните партита Los In A Moment. Хващаме Kristian за бърз блиц между два полета дни преди гостуването му в Yalta Club за последния Takeover преди есента.

Каква техника използвате с Frank в студиото напоследък? Напоследък събрахме много аналогови инструменти и доста дигитални такива, съответно има някакъв баланс между двете, но нещата непрекъснато се променят.

Има някакво особено очарование в артистите като KiNK например, ти самия свириш доста негови продукции. Какво е мястото на носталгията в сетовете на Âme? Откровено казано, не бих нарекъл неговата музика носталгична, защото не звучи сякаш копира нещо от миналото. Не ме интересува дали е аналогова или дигитална, стига резултатът да е забележителен. Това се отнася не само за нашата музика, но и за артистите, които присъстват в диджей сетовете на Âme.

Умното решение да разделите лайв от диджей частта в Âme ви класира в двете основни Топ 10 класации на Resident Advisor в няколко поредни години. Мислиш ли, че подобни неща все още имат значение? Лично мен не ме вълнуват такива класации, тъй като по мое мнение те не отразяват само качеството на артиста, а предимно неговата популярност. Щастлив съм да получавам подобно признание, но то не ме прави по-добър артист от останалите.

Innervisions съществува вече близо десетилетие. Каква е динамиката на вашите отношения с Frank и Steffen (Dixon) и как останахме заедно? Ами просто се научихме да спорим и да се караме разпалено, без да спираме да се уважаваме помежду си като наистина истински приятели.

Имаш ли някакъв съвет за хора, които обмислят да работят с близки приятели? Трябва да имате наистина продуктивни и здравословни дискусии колкото се може по-често и също така никога да не забравяте, че човекът от другата страна все още си е ваш добър приятел.

Със сигурност ежедневно получаваш десетки промо записи. Кога за последно се развълнува истински заради определен трак? Не искам да говоря за конкретния случай, защото става дума за едно от бъдещите издания на Innervisions. Само ще ви подскажа, че е на един човек от Берлин.

Frank има много голям успех със страничния си проект Howling. Усещате ли натиск да запишете нов албум като Âme? Тъй като и двамата имаме семейство, но аз съм по-ангажиран с управлението на лейбъла, Frank има много повече време да работи в студиото. Въпреки това планираме да започнем работа върху новия албум през август, именно заради това не сме правили нови ремикси от началото на тази година. За щастие, няма как да ни притискат, защото сами сме си шефове.

Направи един много интересен проект с балет. Има ли друг жанр, който би ти допаднал за съвместни експерименти? Има много такива, но винаги трябва да се случва естествено – композирането на музика за филм например може да се случи само ако ти допада сюжета и евентуално си приятел с режисьора. Отворен съм за всякакви неща в момента, но засега няма нищо конкретно.

Трите албума, които искаш дъщеря ти да чуе и да оцени? Вече го прави: In C на Terry Riley, Another Green World на Brian Eno и Organic Music Society на Don Cherry.

Takeover с Kristian Beyer от Âme е в петък, 26 юни, след 23:00 в Room 2 на Yalta Club – вход откъм Аксаков. Билетите струват 20 лева в мрежата на Eventim. Kлубната карта Takeover струва 80 лева и осигурява достъп до всички партита от поредицата до края на 2015. Спечелете двойна покана за партито на страницата на Boyscout във Facebook.