Модерни психонавти

Ъндърграунд рок музикантите в София използват момента и натрупания шум през последните няколко месеца и запретват ръкави за първото издание на Rocket Psyence Night мини фестивал на най-сериозните имена и DIY проекти на тепърва прохождащата псайкъделик рок, сърф, шугейз и пост-пънк българска сцена. Запретването на ръкави е съвсем буквално: членовете на Nick Chongi & Chichi, The Black Swells, Comasummer и Doesn’t Frogs организират всичко сами, от изработването на рекламните материали, до цялостната промоция на събитието, мъкненето на апаратурата и лекия запой на афтърпартито в същата зала с тематичния сет на NoBoris (Борис Зафиров).

Състезателят от националния отбор по ски Никола Чонгаров издава първото си китарно EP Songs from the Back of a Van през 2013 след поредната изморителна обиколка в Европа с колеги. Година по-късно към него се присъединява и барабаниста Владислав Христов – Чичи, за да сформират Nick Chongi & Chichi, група с феноменален успех в Пловдив и единични участия в София. Двамата се определят като рокендрол група със сериозни влияния от блуса и калифорнийската сърф сцена и вече са свирили на една сцена със сръбската банда Threesome в София преди известно време.

The Black Swells е гаражната рок група на китариста и вокалист Миро и барабаниста (в този случай) Крум от Doesn’t Frogs, която съществува съвсем отскоро и ще дебютира на живо на най-подходящото място за тази цел.

Comasummer стартира като скромен психеделичен проект с дузина демо записи в импровизираното домашно студио на Владо и Пламен в самия край на 2013, преди към тях да се присъединят Николай (орган), Веселин (бас) и Деси (барабани). Звукът им е вдъхновен от групи като The Black Angels, The Warlocks, Black Mountain, The Brian Jonestown Massacre, Skywave и The Horrors, все любими имена. Макар да има само един концерт зад гърба си, групата може да се гордее с отличното дебютно EP Out of the Sun.

Doesn’t Frogs свирят шумен пост-пънк и романтичен, много разрушителен нойз поп, който вцепенява публиката в Кино Космос в Пловдив и Чешкия културен център и заслужават напълно определението пост-апокалиптичен нойз поп от ада, насочено най-вече към френетичните им живи изпълнения, което си личи от видеото по-горе.

Rocket Psyence Night е тази вечер след 19:30 в малката зала на Mixtape 5. Входът е 10 лева.