Тест: Скейт кецове за хора, които (може и да) не карат скейт

Нито един Boyscout редактор не кара скейт или лонгборд и не се е качвал на каквато и да било дъска от много години, затова нямаше как да не останем учудени от поканата на Blok Shop за тест на нов модел от Supra – марка, която досега сме свързвали предимно със скейтъри и знаменитости като Lil Wayne и която няма нищо общо с изчистените модели на Common Projects и другите марки за простосмъртни, които харесваме. Първоначалното недоумение защо търсят възрастни хора, чийто единствен досег до скейт и снийкър културата са класическите модели на Nike и момичетата от каталозите на стрийт марки, намира обяснения при вида на външния вид и техническите характеристики на Avex – най-технологичния и зрял модел на американската марка досега.

Външният вид на модел подсказва категорично, че е създаден с мисълта за карачи и обикновени бастуни, които предпочитат да носят изчистени кецове с удобна подметка и минимално брандиране. Avex няма излишни надписи и огромни лого знаци освен скромната коронка на върху бялата подметка и етикета с името на марката на обичайното място и дискретно върху езика. Дизайнът с остри форми и преплитащи се шевове е силно повлиян от силуета на класическите обувки за бягане и съвременните скейт модели с изчистен външен вид. Дизайнерите и инженерите на Supra твърдят, че това е най-технологично напредничавата разработка на компанията досега, която е наложила тотална смяна на подхода към утилитарен дизайн и максимален комфорт – основната им идея е как да намалят количеството материал като го поставят на правилното място. Резултатът е много лек кец с допълнително олекотена конструкция от екологични материали. Асиметричната конструкция прилича на клетка от здрав бежов велур и мрежа, което позволява елиминирането на допълнителните и често излишни панели. Последното не влияе зле върху износването на чувствителните места, тъй като производителите използват топлинна технология за разтопяване, която засилва здравината на конфликтните места, без да добавя излишна маса. Последното, разбира се, може да се провери със сигурност след няколко месеца носене, но още отсега гарантираме за добрата вентилация на стъпалото, осигурена от леката мрежа, която го обгръща в горната част.

Най-много пот и мисъл са хвърлени в конструирането на многослойната излята подметка, направена от пласт Supra пяна с форма против набръчкване, придържаща петата чашка и нова стелка от EVA материал (етилен винил ацетат или, казано на по-прост език, порест каучук). Тествахме го на кофти условия и як студ в сравнително сухо и много влажно време – справя се добре с комфорта и удобството при ходене, но не и със студа. С две думи, Avex е добър олекотен, дишащ и гъвкав модел, създаден за професионални скейтъри, но адаптивен към гардероба на обикновените момчета, който не карат нищо и имат нужда от още една удобна обувка за уикенда.

Supra Avex струва 169 лв. в Blok Shop на ул. Цар Асен 20.