Boyscout подкаст – Девора Нейкова

© Елена Калпакчиева

© Елена Калпакчиева

Следим плавното развитие на Девора от младо момиче в пълнокръвна жена още от годините, в които обикаляхме стрийт стайл и модните блогове в търсене на кадърни момичета и момчета с добро писане за индустрията и случващото се на улицата по онова време. Нейкова е родена в България, но прекарва целия си съзнателен живот в Англия и няма как да не бъде повлияна от драматичното изкуство и традиции на Острова, което обяснява и последното сериозно занимание на девойката преди месец в Лондон.

Какво означава името ти? Оса. Родителите ми твърдят, че са се вдъхновили от разказ за български цар и неговата любима. Има и една библейска легенда за пророчица на име Девора, която предава посланията на Йехова и помага на израилтяните. Смятам се за много романтично настроен човек, съответно версията за царя ми допада най-много.

Почти не си живяла в България обаче, какво те свързва със страната? От шестгодишна съм в Англия. По-голямата част от семейството ми все още живее в България, карам всичките си ваканции и по-големи празници там, възпитана съм да уважавам традициите и нравите и винаги ще свързвам това място с хубави спомени и много свобода. Не се чувствам у дома си на едно определено място, живея в постоянна връзка между България и Англия.

Запознахме се покрай блога ти, но напоследък публикуваш рядко. Не съм загубила тотално интерес, но имам други приоритети и по-малко свободно време за него. Блогът го почнах преди три години докато следвах модна журналистика и имах нужда от място, където да споделям идеи. Тогава беше бума на модните и стрийт стайл блоговете и въобще на демократизирането на модата, беше интересен период.

Какво стана с модната журналистика? Учих английска литература, след което завърших магистратура по тази специалност в London College of Fashion и понастоящем публикувам статии в няколко сайта като Haute Living. Писането обаче съм го оставила да играе поддържаща роля в живота ми, защото напоследък се занимавам предимно с актьорско майсторство, то ме влече повече от всичко и се надявам някой ден да се занимавам само с него. Запалена съм от много малка. След първата магистратура ме приеха в едно от 20-те най-добри училища за актьорско майсторство в Англия, Drama Studio London, където учих година и половина. Сега ходя предимно на кастинги и търся начини да пробия там, където могат да ме видят повече хора. Снимала съм доста реклами, един уеб сериал и няколко кратки филма. През 2015 евентуално ще участвам в първия си по-дълъг филм и няколко представления в малки лондонски театри. Дано има и още неща.

© Елена Калпакчиева

© Елена Калпакчиева

Беше снимала в клипа на някакъв неизвестен инди музикант? Mark Mathews от Лондон. Попаднах случайно на този кастинг и ме избраха. Снимахме със стара видеокамера на VHS на няколко различни локации в града и затова изглежда по-различно от повечето клипове. Имахме интересен реквизит от маски на гълъби, дълги кожени палта… забавлявахме се много с екипа.

Успя ли да го прелъстиш момчето? Хаха, не бих казала!

Много дипломатичен отговор. Колко важна е физиката за тази професия? Зависи къде си. В Ел Ей е водещо качество. В Англия е по-скоро обратното. По-атрактивните типажи снимат предимно реклами или работят като модели. Трудно могат да си намерят работа в театъра и предпочитат екрана. Много бих искала да играя в театър, но тук вратите са много затворени, особено на големите институции. Засега мечтая да снимам повече филми и тв сериали. Нямам конкретни роли предвид, важно е сценарият да е добър. Чета много проза като We Were Liars на E. Lockhart и исторически романи като Birdsong на Sebastian Faulks, така че може да се пробвам с някаква историческа драма.

Концепцията зад твоя Boyscout подкаст? Саундтрак за хубав роуд трип с приятели. Последният ми такъв беше доста отдавна. Поводът беше рожден ден на приятел в Северна Англия, натоварихме се в една доста мъничка кола и потеглихме. Не си спомням точно какво слушахме, но беше много забавно. Нищо не може да се сравни с това чувство да пътуваш някъде с приятели. Иначе си мечтая за роуд трип с кабрио и готина компания по западния бряг на Щатите. Песните в траклиста съм си слушала до дупка, всяка една от тях е свързана с определено пътуване или сериозна промяна в живота. Hole ми бе любима група докато бях на 14-15 и минавах през някаква гръндж и инди фаза около излизането на Celebrity Skin, слушах го непрекъснато с един дискмен. По това време изгряваще и Joss Stone, която обичам и досега – Super Duper Love може да те извади и от най-гадното настроение на света. Alt-J и Frank Ocean ми напомнят за следването по актьорско майсторство, което си беше вълнуващ, но много труден и объркващ период. В момента слушам Аlt-J, Jungle и Clean Bandit, наред с Years & Years, James Bay, Hozier и Crystal Fighters.

Kъде ще ни водиш в Лондон? На брънч в едно любимо, малко и забутано кафе, на пазар в Камдън, на пикник в Грийн Парк и на дискотека в Сохо.

Блогът на Девора Нейкова е тук.