Boyscout подкаст – Константин Бешков

© Иво Димитров

Константин Бешков си продуцира спокойно в Пловдив без много да се обажда и веднъж годишно ни покосява с нов интровертен албум с качествен инструментален хип-хоп, който не страда от липсата на вокали и очарова със своята текстура. Дискографията на Kay Be е точно това. Виждаме се на градското дерби между Ботев и Локомотив, за да разберем, че през последните няколко месеца проектите на Бешков са се умножили и развили по начина, който заслужава.

Какво правиш напоследък? Работим всеки ден по различни проекти с FREAK Collective. Искаме да продуцираме чужди и български артисти, а и да се представим като група. В момента завършваме дебютния сингъл, който е нещо съвсем ново като звучене. Освен това работим доста близко с Mark Morisson по доста неща, за които тепърва ще разказваме. Скоро излиза първото видео от албума на Day One, който е изцяло продуциран от мен.

Доста неща. Какво представлява FREAK Collective? Възникна като спонтанна идея и нещата се получават съвсем без напрежение и от само себе си. Останалите твърди членове на колектива са Стойко Милев, Ивайло Стайков и Борис Спасов – едни от най-добрите музиканти в България и много близки приятели. Проектът стартира преди около четири месеца и оттогава почти не сме излизали от студио CTP, всеки ден се случват нови и неочаквани неща. Усещането е наистина вълнуващо! Работим и с други доказани музиканти и изпълнители, както и с няколко невероятни млади таланти, които ни бяха поднесени от съдбата.

Каква е разликата в подхода ти, когато записваш собствена продукция и когато продуцираш друг артист? Съвсем различно е от гледна точка на перфекционизъм. Когато правя музика сам вкъщи, обожавам да допускам чисто музикантски грешки. Има особен чар за мен в подобни неща, особено в хип-хопа. Когато работя с хора или съм част от екип, всеки знае перфектно как да допринесе и го прави. Всеки път е различно.

Фенове сме на албумите ти, но така и не сме чували да си свирил на живо. Защо така? Въпрос на време! Не съм мислил много по въпроса, просто знам, че ще се случи един ден в перфектния момент.

© Иво Димитров

Как избра артистите за своя подкаст? Вкарал си доста собствена продукция. Миксирах неща, които са ме вдъхновили през годините, заедно с бийтове, които винаги съм искал да споделя.

Засичаме Curtis Mayfield доста пъти като референция напоследък. Кои са личните ти герои в тази музика? Неговата песен е от много силен акустичен лайв и ми е страшно любима. Винаги съм се вдъхновявал от соул и фънк музика и имена на Marvin Gaye, Funkadelic, The Bar-Kays и още много съвсем непознати артисти. Обожавам бразилската музика!

Музиката, с която порасна? Слушах много рок като дете, за което трябва да благодаря на майка ми – винаги ми е пускала качествени неща като Led Zeppelin, Pink Floyd, Muddy Waters и много други, които слушам с удоволствие и до днес. По-късно чух Wu-Тang Clan и Naughy By Nature и се влюбих. Стана ми интересно как точно се прави тази музика, открих оригиналите на парчетата, как са обърнати семплите и какви са похватите в хип-хопа. Тогава започнах да опитвам да правя инструментали, въпреки че нямам никаква идея какво правя.

Няколко нови артисти, на които трябва да обърнем внимание? Напоследък се впечатлявам предимно от родни таланти, направо съм изумен какви невероятни хора има в България. Можем да не отстъпваме по нищо на световната сцена, стига да се обръща повече внимание на истински качествените продукти, а не на бълвоча по радиото и телевизията. Засега хората, които могат да променят ситуацията, остават скрити за обществото и не дават най-доброто от себе си. Това е нещото, което можем и трябва да променим!

Повече за Константин Бешков на страниците на Kay Be и FREAK Collective.