Мръсни танци

Вероятно няма да доживеем лайв гиг на Hercules and Love Affair у нас, така че трябва да се утешим с второто гостуване на основателя и главен идеалог на американската ню диско група Andy Butler, който се завръща в София пет години и два албума по-късно за диджей сет тази вечер в сградата на Централна баня. От българска страна го подкрепят Emil Doesn’t Drive и Niki Phoenix от Dico Comrades, Vajarov и Kaloo. Партито на Absolut и DJBook е част от кампанията You Transform Today, в която избираме следващия артистичен проект на шведската компания.

Последната ни среща със симпатичния риж младеж бе малко след излизането на дебютния албум на Hercules and Love Affair и най-големия им (и вече исторически) хит досега Blind. Оттогава досега групата издаде още два албума (Blue Songs от 2011 и тазгодишния The Feast of the Broken Heart), докато Butler си извоюва репутация на един от най-ангажираните и интересни ню диско диджеи на съвременната сцена. Сетовете му са подчинени на ъптемпо хаус бийтове, пестеливи са откъм вокали и имат подчертан афинитет към дъб и диско ремикси. Butler пристига за партито в София от Австрия и веднага след това заминава за Мексико.

The Feast of the Brokern Heart леко загърбва диско влиянията на групата за сметка на по-класическо хаус и техно звучене, без да компрометира любовта им към добрите мелодии и характерни вокали. Колабораторите винаги са били основен източник на вдъхновение за Butler, който този път работи с австрийците Haze Factory и няколко нови имена, които завършват стила на албума. Напук на заканите да не записва отново с известни артисти като Antony Hegarty от Antony and the Johnsons и Kele от Bloc Party, които не могат да участват в турнетата на Hercules, в албума гостува John Grant. Неочакваното присъствие на фигура от инди музиката повтаря рецептата на Blind и е една от върховите точки не само в албума, но и на музикалната годината – под енергичните бийтове на I Try to Talk to You се крие болезненият автобиографичен разказ на Grant за момента, в който разбира, че е серопозитивен.

Butler е сериозен активист за правата на ЛГБТ обществото и все по-ясно се отъждествява с него без притеснението, че това може да отблъсне част от почитателите на Hercules and Love Affair. Куиър културата бележи по един или друг начин почти всички проявления на неговата музика – от текстовете на песните до подбора на вокалисти, концертните изпълнения и видео клиповете. Социалният и политически аспект на музиката на групата в последния албум е по-осезаем и впечатляващ от всякога. My essence is my offence е основен референ в песента My Offence, която ни кара да преосмислим отношението си към обидната за всяка жена дума cunt и да я превърнем в повод за гордост. Същата дуалност важи и за музиката на Andy и неговите херкулесовци – можеш да се замислиш или да потанцуваш или направо и двете.

Andy Butler е хедлайнер на You Transform Today тази вечер в Централна минерална баня след 23:00 часа. Билетите струват 10 лв. в мрежата на Eventim и 20 лв. на входа.