Литературен журнал

Klaxon Press Journal е ново, двуезично литературно списание за нова българска проза, поезия илюстрация и фотография на четиринадесет български автори, сред които Августин Господинов, Биляна Христова, Йордан Радичков, Моника Георгиева, Георги Белоречки, Стефан Икога, Ден Стефанова, Росен Кукушев, Борис Киров, Ghostdog, epitaphvonweird, James Crouchman, Севда Семер и Александър Балтаджиев. Повечето от изброените имена дебютират извън личните си блогове и спорадични представяния на малки събития и са подбрани внимателно от Klaxon Press – колектив от медийни ентусиасти, езикови любители и маркетинг гурута, който се занимава с промотирането на ново българско изкуство в различни формати и издания на няколко езика с идеалната цел да създаде платформа за връзка между родните артисти и тяхната публика по света и у нас.

Моника Георгиева © Emily Sherzinger

Творчески ръководител на колектива е 21-годишната червенокоса девойка Моника Георгиева, която живее от дете в Канада, учила е в лондонския University College, завършва литература и медии в University of Toronto и успява да координира цялата случка около Klaxon Press Journal по Skype само защото не иска да си представя България с пренебрегнати, несигурни и разделени творци.

Намираме материалите си навсякъде. Не сме недостъпни, дори напротив – радваме се на нови стихове в пощата, попадения из интернет блоговете, чернови в тетрадките на приятели и драсканици по салфетки в баровете. Авторите избират нас, и ние тях – допълваме се, защото сме си взаимно нужни. Моника Георгиева

Сред основните задачи на Klaxon Press е да разпространява изданията си в Европа, да организира изложби на български творци в Северна Америка, да замени графити негативизма в софийските квартали с цитати от любимите си поети и да превземе изоставеното кино Мария Луиза за собствена база. Дотогава, Моника винаги може да се утешава с животоспасяващите поети в своята библиотека:

• Е.Е. Cummings. Пиеш две-три негови за пребито сърце преди ядене, между бутилки вино и никога в самотно състояние.

Петя Дубарова за моментите, в които те брули северен вятър, а духом си все още на морето.

William Blake лекува инертност, ако го приемаш венозно в огромни количества.

Phillip Larkin ти помага да се изправиш пред големите разочарования, а Charles Baudelaire да ги преглътнеш.

Тома Марков в комбинация с музиката на съименника му Tom Waits и 16-годишен Lagavulin e смъртоносна комбинация (в хубавия смисъл).

Klaxon Press Journal се разпространява безплатно в книжарницата и библиотеката на СУ Климент Охридски, betahaus, Soho/Сохо, A:part:mental, Amaro Baretto, Skaptobara, FlipFlop, artnewscafe и галерия Абсент. Първият брой може да бъде разгледан онлайн ето тук. Официалното представяне на списанието е утре след 19:00 в + това на ул. Марин Дринов 30.