Frank Sinatra е настинал

Най-великият триумф на новата журналистика и знаменит портрет на старите сини очи се случва най-вече заради упоритоста и таланта на нюйорският добре облечен писател Gay Talese. През зимата на 1965-а, Talese пристига в Лос Анджелис със задачата да напише задълбочен профил на певеца Frank Sinatra за американското списание Esquire. Председателят на борда обаче нямам никакво настроение за интервюта, нито желание да се види с писателя.

Sinatra с настинка е като Picasso без боя или Ferrari без безнин, само че по-лошо. Най-обикновената настинка го ограбва от онзи безценен глас и реже право в сърцевината на неговата увереност. – Gay Talese

Последното не отказва Talese, който остава в Лос Анджелис повече от две седмици и успява да разговаря с много от приятелите, сътрудниците, членовете на семейството и обикновените навлеци в обкръжението на звездата, докато го наблюдава от здавословна дистанция. Въпреки че Talese така и не успява да си подсигури интервю лице в лице със Sinatra, материалът му остава в историята като журналистически шедьовър с нетрадиционна литературна структура, който създава не само задълбочена представа за своя субект, но и за реалностите в тогавашната холивудска машина.

Колекционерското луксозно издание на Frank Sinatra Has a Cold е допълнено с много факсимилета на ръкописните страници, интересна кореспонденция и оригиналния сториборд на материала, който се е превърнал в синоним на новата журналистика. Текстът на Talese пък е илюстриран с фотографиите на Phil Stern – единственият човек, който има достъп до Sinatra и го снима в продължение на повече от 40 години.

Книгата Gay Talese. Phil Stern. Frank Sinatra Has a Cold (твърди корици, 244 страници, специална кутия, Taschen) струва €200 и може да бъде поръчана тук. Оригиналният материал на Talese за Esquirе e тук. Изложбата Sinatra: An American Icon е в американския Grammy Museum до 15 февруари.