Гръцка филмова музика

Пулсиращите синтезатори и мрачната атмосфера във видеото към Ping Pong With Angels дават много ясна представа какво можем да очакваме от гръцкото синтпоп трио Film, което изчезна за дълго през 2009 след излизането на третия си албум с велика обложка Persona и се появи наскоро с новия си дългосвирещ запис Eclipse. През последните пет години групата експериментира непрекъснато и в крайна сметка успява да доразвие характерния си звук от космически синтезатори, изкривени бийтове и повтаряем ритъм до древногръцка оргия с участието на мистериозното диско на Giorgio Moroder и 80-тарските антиутопични нео-ноар научнофантастични продукции като Blade Runner. Съвсем в реда на нещата, епичните композициите на пичовете от Film са вдъхновени най-вече от филмовата музика на сънародника им Vangelis и голяма част от електронните групи от 70-те и 80-те години, без да пропускаме и дългата ръка на Kraftwerk.

Eclipse започва със смел скок в тъмното и бурни космически синтезатори, но впоследствие успява да задълбае сериозно и разрушително в своите най-големи вдъхновения и корени, без да загуби мелодичната си поп слушаемост, най-вече заради своето откровено диско, двуполови нереални вокали, аналогови синтезатори и електронно-инструментална ритъм секция. Казано по друг начин, Film се обръщат назад към 80-тарската електронна сцена, за да преоткрият своя кинематографичен, минималистичен и едновременно с това модерен звук и за щастие доста често успяват.

Eclipse (Inner Ear Records) може да бъде поръчан на аудио касета, винилова плоча, компакт диск или като дигитално копие за сваляне ето тук или в софийския Threechords Record Store.