Космополис

© Demobaza

Дизайнерите на Demobaza не могат да се оплачат от нищо през последните години. Българската марка продава колекциите си облекло и аксесоари в Luisaviaroma и продължават да развиват пост-апокалиптичната си естетика, вдъхновена в еднаква степен от най-прашните сутрини на фестивала Burning Man, антиутопичната атмосфера на Лудият Макс и желанието да се работи с високотехнологични материи, различни кройки и хитра функционалност, без да забравяме откровените залитания към революционния футуризъм. Звучи сложно и претенциозно, но няма как да не потупаме по рамото българска марка, която произвежда изцяло на територията на страната, работи с най-добрите материали от италиански доставчици и продава успешно на четири континента, без да вдига излишен шум. Минетът настрана, но последната добра колекция на Demobaza за есента и зимата Sun Forward продължава надграждането върху концепцията за унисекс, градски, анонимни и апокалиптични номади в черно, които, цитираме, естествено се стремят към слънцето, нашия информационен център и източник на предстоящата революция. Подготвили сме няколко съветчета как да се plug out-неш по-бързо от матрицата, за да го следваш по-пълноценно. Не сме достатъчно умни, за да добавим каквото и да било след подобно определение, затова се съобразяваме с повсеместната безработица напоследък и избираме само два модела в ограничена бройка, които ще стоят добре в гардероба и върху гърба ни тази зима.

Пилотският бомбър на Demobaza (€383) няма почти нищо общо с класическото войнишко яке от колекциите на всички дизайнери през последните няколко сезона. Започваме с асиметричната кройка и външния вид на това изключително функционално яке – дължината е скъсена повече от обикновено, за сметка на удължените текстилни ластици на талията и ръкавите, които спокойно могат да служат и за ръкавици, чуден бонус за шофиране или каране на колело през зимата.

Високата яка се закопчава догоре и покрива изцяло лицето, което спасява положението през зимата и елиминира необходимостта от шал. Трите джоба с ципове отпред побират най-необходимото, без да раздуват излишно силуета на този бомбър. Лъскавата материя от гладък и мек на пипане неопрен (85% полиестерна вата и 15% полиамид) не се разбира с остри ръбове и абразивни повърхности и затова трябва да бъде почиствана леко само със сапун при необходимост.

Огромният сак през рамо (€324) впечатлява с гигантския си размер и възможността да събере двойка близнаци или средно голямо овчарско куче без особен проблем. Това е модел за хора, които нямат никакво време за губене и трябва да си съберат багажа набързо в предостатъчното място в основното отделение и двата странични плоски джоба с цип. Приложението на този сак обаче не се изчерпва само с бързи евакуации и кратки пренасяния на обемни и леки неща като дрехи и домашни любимци – можете да седнете върху него с приятел, да си направите пикник с веган храни или да се скриете от дъжда. Сакът е направен от еластичен, много олекотен и мек на пипане италиански неопрен (80% полиамид и 20% еластан). Какво е оправданието за високата цена? Наистина иновативният, високотехнологичен, щампован и дишащ италиански неопрен и ограниченото количество от 30 броя – едва ли щв направим повече. Хубаво, пратете три.

Demobaza е тук и в София на ул. Уилям Гладстон 35.