Boyscout подкаст – Пламена Гиргинова

© Вихрен Георгиев

25-годишното фатално червенокосо и безкрайно дългокрако оперно сопрано Пламена Гиргинова шофира отскоро основно, за да вози огромния си блъдхаунд с басов вой Петър на задната седалка и да го тормози със силна музика. В последното няма нищо случайно, тъй като нейното име е замесено в сериозно количество музикални проекти, сред които Grace On Air (заедно с пианистката Мария Каракушева) и Vajarov & Paci Pac Pac (диджейското любовно-сексуално дуо с Николай Въжаров). Именно с тези два проекта обикаля огромно количество партита в Backyard, Jules Verne, Sofia Live Club, The Lounge и всякакви единични събития без да забравя първата си голяма любов – операта.

Родена си на девети март. Яд ли те е, че не си подранила с един ден? Като малка си мислех, че ще получавам по два подаръка, но уви. Самата аз не зачитам особено такива хард-соц, провокиращи някаква псевдо еманципация празници. И цветя не обичам да ми подаряват, с изключение на слънчогледи.

Как се живее в семейство с три оперни певици, при това сестри? Баща ми обича да се шегува, че е израснал в прогресивно музикално семейство. Родителите ми са архитекти и покрай нас доста се пооткрехнаха на класическа музика. Дори майка ми вече се опитва да ни прави градивна критика след концерти. Може би понякога какафонията от три момичета, които се разпяват в различни краища на апартамента, им идва в повече, но досега не са си признавали. Иначе така се случи, че и трите тръгнахме по един и същи път с един и същи хор и вокални педагози. Винаги съм била една-две крачки напред, защото знаех всички арии наизуст само от слушане още преди да ме приемат в Националната Музикална Академия. Двете ми по-големи и по-опитни сестри винаги са ми помагали със съвети, било то на кой конкурс да се явя или как да си отворя устата, за да изпея някой тон по-добре. Сега приемат много добре Grace on Air, даже Вера се включи в един от концертите ни и направихме доста ефектен двуглас на парчета на Nirvana и Lady Gaga.

Направи един кратък писмен курс по опера за начинаещи? Какво, къде и с кого да започнем? Такова нещо като начинаещи няма. Заведох приятеля си за пръв път на Рейнско злато от тетралогията Пръстенът на Нибелунга. Шест часа Wagner. Хардкор. Не мръдна дори за секунда, въпреки че аз си затворих очите на няколко пъти. Последният път във Виена гледахме Евгений Онегин с впечатляващ състав и още по-впечатляващата Надя Кръстева в ролята на Олга. В момента шеметна кариера прави и друга българка – Соня Йончева. Ослушвайте се и за сестри Гиргинови – подготвяме вълнуващи концерти през есента. Идеята ни е да се превърнем в нещо като тримата тенори, само че малко по-красиви и с родствена връзка помежду си, хаха.

© Вихрен Георгиев

Какви чувства ти се въртят в главата, докато слушаш музика? Трудно понасям меланхолията в живота и в музиката. Kолкото и да харесвам Lana, я приемам по-леко в ремикс. Убедена съм обаче, че тя предпочита да я оставят да си страда спокойно, отколкото да й правят жизнерадостни ремикси. Гарантирано мога да правя подобни подкасти всеки месец със съвсем малко повтарящи се парчета, защото преслушвам толкова много музика ежедневно и съответно често сменям вълните. Не бих се нарекла меломан – по-точното определение е музикална нимфоманка. Обичам парчетата да вдигат, да са с ясно изразен ритъм, дори за сметка на мелодията. Една песен трябва да може да ти влее енергия за един крос и обратно. Най-забавното е, че винаги присъства елемента на професионална деформация – това е за парти, това – не. Наясно съм, че не съм професионален диджей, още повече, че в днешно време почти всеки е диджей, в добрия смисъл. Но може би човек трябва да приема хобитата си сериозно. Това, че не си вадиш хляба с конкретно нещо, не означава, че с малко повече отдаденост не можеш да станеш наистина добър.

Каква е концепцията зад твоя boyscout подкаст? За мен ти си това, което слушаш. Имахме 90% припокриване в харесваните групи с Николай след като станахме приятели във Facebook. Подкастът ми е съставен почти изцяло от парчета, с които по това време се сваляхме. Под сваляхме имам предвид постоянно слагане на линкове по стените и надцакване от типа ремиксът ми е много по-добър от ремикса ти. Може би точно заради голямата ни разлика от почти 10 години, той винаги реагираше с репликата Ок, знаеш много нова музика, но как, за Бога, си толкова наясно с ню уейв?

Резултатът? Получи се като съпоставка между нов и стар уейв – музиката, която ме е изграждала в последните пет години, когато по мое мнение започнах да разбирам от музика и превъзмогнах вредните тинейджърски влияния, от които наистина ме е срам. Дадох всичко от себе си миксът да не е прекалено диджейски, дори не е това, което слушам в момента. В момента наблягам на по-тежки електронни неща като Gesaffelstein, Brodinski, Dog Blood (страничният проект на Skrillex и Boys Noize, където досадното звучене на Skrillex за радост е неутрализирано до минимум) и други такива, които звучат по-добре на парти или в клуб с хубав звук, отколкото у дома или на слушалки. Твърдо против съм всякакви наркотици, но ще се радвам миксът ми да ви подейства като такъв.

Как се изненадвате и отваряте на нови и стари неща при положение, че пускате заедно като двойка и слушате почти идентични групи? Малко ми е носталгично, че вече почти няма елемент на изненада в това, което откриваме като музика. Имам чувството, че преди три години, когато се запознахме, имаше доста повече нови групи, които да ме провокират. Тогава и повече се надпреварвахме, имаше игра, имаше свалка. Сега новите, по-готини неща излизат в няколко твърде познати сайта едновременно. Въпреки това обичам да си се забивам в YouTube и от парче на парче често откривам неща, които не са толкова мейнстрийм.

© Вихрен Георгиев

Първите ти сериозни увлечения? Depeche Mode или както съм ги чувала преведени по радиото веднъж, спешна мода: уморих се да го повтарям и да убеждавам разни хора, но… – алфата и бетата. В едно интервю Dave Gahan се вайкаше как изпитва угризения, защото не прави нищо съществено, а печели доста добре. Малко му се разсърдих тогава, че не осъзнава колко много е повлиял на моя живот в частност. Наскоро научих за съществуването на KMFDM и смисълът на тяхното име (Kill Mother Fucking Depeche Mode) и можете да си представите в какво недоумение изпаднах (всъщност оригиналното име на групата е съкращение от Kein Mehrheit Für Die Mitleid, а цялата история с фалшивото тълкувание е тук – бел.ред.). Няма как да не добавя и автобиографичен момент към цялото идолопоклонство. Запознах се с Depeche Mode покрай моите сестри, които въртяха последния им свестен албум Ultra, наравно с Maria Callas, Asian Dub Foundation, Nine Inch Nails и всякакви други дискове от фонотеката. Играехме на 3-5-8 върху кръглата маса в хола и слушайки Useless вече знаех, че искам да знам всяко тяхно парче наизуст. Challenge completed.

Други спомени за споделяне от стария уейв? С Torch на Soft Cell историята е доста конкретна. Още преди да се опознаем добре с приятеля ми, той ме беше засякъл случайно на парти в другия край на заведението без да знае коя точно съм аз. Знае само, че когато пускат въпросната песен, аз и той сме единствените, които знаят текста и движат устните си в такт. Според него съм танцувала като тюлен на екстази, аз си мълча.

Българските адекватни музикални медии и продукти, които следиш? Не гледам телевизия. За всичко се информирам онлайн. И то по-скоро музикални блогове като Nite Versions и други. Свалям шапка на артисти като KiNK и DENA, които ни доказват, че ако си достатъчно способен, има кой да те забележи и оцени навън.

Препоръчай някой концерт, нов артист, фестивал и порно актриса, с които трябва да се запознаем? Никога не гледам едно и също порно повече от веднъж, така че не си правя труда да помня имена, хаха. За фестивал – скоро се върнахме от Нови Сад, където отидохме специално заради Disclosure и Pet Shop Boys. Exit си остава един от най-мащабните европейски фестове със сериозен лайн-ъп. Догодина си пожелавам Glastonbury и Melt!. Разни познати са се изкефили доста и на тазгодишния Optimus Alive. Точно такива преживявания си заслужават спестяването от половин година – цялата еуфория и тълпите от млади хора са неописуемо зареждащи. Радвам се, че Gus Gus идват в края на годината и слушам непрекъснато Die Antwoord от доста време насам – ще гледам да ги издебна някъде по света.

Повече за Vajarov & Paci Pac Pac има тук. Grace On Air е тук.