Опресняваме френския заради мъжкия моден наръчник L’Étiquette

L’Étiquette e различно модно списания. Новото заглавие на независимото френско издателство So Press е насочено към истинските мъже, които имат нужда от директни приятелски съвети за ежедневното облекло с достъпен тон и без повърхностната помпозност на съвременната индустрия – забавно и информативно, както трябва да се държи всеки един добър наръчник. Излизащото два пъти в годината мъжко модно списание анализира всички тенденции и модерни неща, без да се опитва да превръща читателите си в обикновени жертви.

Последната задача е поверена на човек, който е изключително добре запознат с цялата материя, без да робува на съвременната модна индустрия. Повечето читатели във Франция познават добре облечения главен редактор на новото списание Marc Beaugé покрай популярното двуседмично новинарско издание Society и честите му включвания в популярното токшоу Quotidien. Многобройните молби за съвети в социалните мрежи и повишеният интерес към мъжката мода го провокират да измисли концепцията и да се захване с L’Étiquette като алманах на отличен и постижим ежедневен стил с директни примери, малко културни четива за разтуха и повече контекст.

Заедно с Gauthier Borsarello от модната марка Holiday и концептуалното визуално студио на Franck Durand, Beaugé създава наръчник от 166 страници негланцирана хартия с идеален баланс от модни сесии с обикновени мъже, дълги текстове, кратки колонки и безброй съвети за облекло без излишна мистика. Стилът е софистициран и рафиниран, но винаги носим и подчинен на идеята, че мъжката елегантност се основава на вечни принципи.

Защо решихте да направите новото списание? Кое е най-голяното вдъхновение зад идеята на L’Étiquette? Главната мотивация е да говорим за дрехите такива, каквито са. Без драма, без ревюта, без невъзможни тенденции. Просто истински дрехи за истински мъже. Звучи странно, но списанията вече не го правят. Просто не можеш да разчиташ на съвременните списания за шопинг или стайлинг идеи. Не можеш и това е. Защо? Не знам, но е много странно. Искахме се да се върнем обратно към това време.

По какво се различавате от другите нишови модни списания за мъже? Какъв е тонът и основната гледна точка на L’Étiquette? Стремим се да бъдем актуални, което за нас самите означава да бъдем приятни, готини, отпуснати, толерантни, забавни, добре обмислени и внимателно преднамерени и умни колкото е възможно повече. Искаме да говорим с хора. Истински хора. Хора извън модния бизнес. Другите ги познаваме. Били сме на техните партита. Канят ни на ревюта. Мерси. Готино е. Но ние искаме да бъдем истинско списание за истински хора. Идеята е просто да бъдем готиния тип, който си говори с приятелите и им дава съвети за облекло.

Каква е френската дефиниция за съвременна мъжественост? По-лежерни сме от англичаните, по-малко темпераментни и пищни от италианците и по-тънки от американците. Аз точно не, но иначе като цяло. 

Най-доброто и най-лошото нещо в съвременната мъжка мода? Добрият вкус е изчезнал. Беше страхотно, когато грозните неща си бяха просто грозни. А не смели или модниили интересни. Стойността на нещата също я няма напоследък. Харесва ми да мисля, че продуктите, които отнемат дълго да бъдат направени, трябва да са по-скъпи от останалите, които се пръкват за нула време. За съжаление, вече не е толкова просто. Хубавото е, че модата се движи по-бързо откогато и да било. Да се надяваме, че всички онези грозни неща ще бъдат забравени съвсем скоро.

Защо мъжете имат нужда от наръчник сега повече от когато и да било? Защото марките са по-силни от всякога, а те не винаги се опитват да направят мъжете да изглеждат добре. Това не е тяхната цел. Те се опитват да накарат мъжете да купуват повече. Това са много различни неща. Именно заради това мъжете се нуждаят от малко помощ, за да разберат какво им подхожда и какво не.

Вторият брой на L’Étiquette струва 24 лева онлайн в Soda Books.