Boyscout подкаст – Рейчъл Роу

© fo2 studio

Връщаме се отново към подкастите от зеленооки, красиви и умни жени, които разбират от музика и имат какво да разкажат. За последно гледахме Рейчъл Роу по време на гига й с KiNK на 18-тия етаж на MyBeatLive преди месец и успяхме да си припомним защото чаровното момиче е на първия чин в класа с обещаващи млади изпълнители. Рейчъл пее от осем годишна възраст и привидно не прави никакви грешни стъпки или компромиси с идеята си за добра музика – завършила е националната музикална академия, композира музика и пише текстове за български изпълнители, отскоро участва в българската версия на мюзикъла Чикаго, написала е саундтрака към филма Шшшт…попей ми.

Как беше? О, много е различно. В комерсиалната музика първо правиш песента и после мислиш за видеото, а в киното е обратното. Да хванеш настроението на филма с всичките му нюанси и скрити послания и да се опиташ да го изразиш музикално е огромно предизвикателство. Радвам се, че имах вдъхновението и се получи подходяща за целта музика.

Follow The Step се превърна в много голямо парче. Написахме го преди доста време и един ден просто реших, че го искам за първи сингъл. Променихме аранжимента и ето че стигна първо до Pets, после и до Defected. Страхил (Велчев – KiNK – бел.ред.) и без това много харесваше бийта и направи умопомрачителна версия. За едно денонощие имаше над 20 хиляди слушания в Soundcloud, мениджърът на Sasha пита дали е издадено, защото иска копие, Tiesto ме представи в радиошоуто си. После с ремикса на Justin Martin се засили още интереса. Определено не сме очаквали такъв бърз успех, но искрено се надявам това да е само началото.

Иначе какво ново? Работя върху сингъл и албум, които планирам за чужбина. Също така и няколко нови парчета на български, искам да направя едно българско ЕР есента. Подготвяме и съвместните ни лайф със Страхил (Велчев – KiNK – бел.ред.) за партитата в Ибиза и на Sonar в Барселона. Продължавам да пиша текстове и песни за български изпълнители и групи.

Има ли песни, за които съжаляваш, че не са твои? Има едно-две неща, които съм писала за други артисти и след записите съм усещала, че може би са по-подходящи за мен. Иначе в световен мащаб има много парчета, които бих искала да съм написала. Например Single Ladies на Beyonce – ултимативния женския химн, Don’t Worry, Be Happy на Bobby McFerrin, Fuck You на Cee-Lo.

Какво пише на последната страница на бележника ти за идеи? Част от текста на новия ми сингъл:

Even though it sounds evil, it could sound really beautiful…
Even though it sounds raspy, it really is lovely.
A high voice melody makes the salt feel sweet

На каква музика те научиха родителите ти? Баща ми беше фен на поп-рок и хеви метъл, а майка ми на поп, джаз и соул. По-късно проявих интерес и към класическата и електронната музика. През годините съм минавала през почти всичко – от Madonna и Мichael Jackson, през Аretha Franklin, Stevie Wonder и ар едн би/соул/ хип-хоп от 90-те, после Nirvana и брит поп, класиката (Eric Satie и Debussy), електронната музикa като The Prodigy и Joey Beltram, UK garage, рейв, дръм енд бейс и джънгъл, френски диско хаус, IDM. Не съм се интересувала единствено от метъл и балканска музика.

Твоята майка (Камелия Тодорова – бел.ред.) ли е най-важният ти критерий в музиката? На нея съм поверила вокалната си техника и изпълнение, от години работим заедно да развивам гласа си. Тя ме открехна за много неща през годините, така че голяма част от музикалната ми култура идва от нея. Водеше ме много по концерти и разбрах що е то сцена и какво е магнетичното усещане да си не само пред нея, а и да участваш в мисията да забавляваш публиката. Докоснеш ли се един път до това усещане, трудно можеш да се откъснеш откъсваш от него.

Идеята зад твоя Boyscout подкаст. Заглавието Indie Estrogen май си го казва. Исках да споделя жените-композитори като Dillon, Regina Spektor, Azealia Banks, Bjork, Kimbra, Feist, Esperanza Spalding и Kate Bush, които ме впечатляват със собствената си индивидуалност и уникалност. Нещото, към което се стремя и аз. Често ме питат каква си се представям като артист. Най-точният отговор се крие именно в този микс, искам да съм комбинация от всичките тези яки мадами.  Цялата им женственост, сила, нежност, лудост и експериментално мислене ме вдъхновяват и зареждат.

Повече за Rachel Row – на официалната страница, в Soundcloud и във Facebook. Следващите участия на Рейчъл и KiNK са на Defected партито в Ибиза на 10 юни и в Барселона на 12 юни.