Модерна еротика

Бившият главен редактор на Vice Jesse Pearson явно не може да се задоволи само с новото си сериозно списание Apology и е прибегнал до редакцията на новата книга Nudity Today: Revealing Work by Emerging Photographers, която събира еротичната и актова фотография на десетина млади фотографа под 30. Pearson е виновен за видео поредицата Shot By Kern на фотографа Richard Kern, която вървеше по VBS. За последния си проект Pearson е привикал близкия си приятел и фото-редактор на списанието по негово време Tim Barber, за да представят на едно място (и 208 страници) работата на Jerry Hsu, Sandy Kim, Maggie Lee, Nicole Lesser, Ren Hang, Sasha Kurmaz, Aaron McElroy, Lele Saveri, Aurel Schmidt и Jordan Bennett.

Nudity Today е добър поглед към новите тенденции и гледни точки след бума на повлияната от джобните непрофесионални апарати естетика, мигновени снимки и дигиталната фотография, наред с появата на многобройни социални мрежи и милион начини да споделиш своите идеи в картинки. Напредването на технологиите и промяната в обществената нагласа и нрави са заличили голяма част от мистерията около еротиката и са я превърнали в новата нормалност. И въпреки че младите фотографи са доста по-смели с голотата и телата на своите модели, тяхната работа не е загубила от способността си да разказва история, да убеждава и да възбужда. Интимността и спонтанността на живота на тези артисти си личи от пръв поглед към всяка една от фотографиите.

Книгата започва с въведение, което представя основните влияния върху тези млади фотографи – съвсем очаквано това са Ryan McGinley заради своята чувственост и нормалност, Terry Richardson заради своя хумор и палавост с гръб до стената и споменатия по-горе Richard Kern заради настъпателното му воайорство. Имайки предвид и някои български примери, Nudity Today е още едно доказателство колко голямо е това течение сред младите фотографи, които правят интимни, красиви, забавни и шокиращи голи снимки.

Nudity Today: Revealing Work by Emerging Photographers (PictureBox) струва €22 и може да бъде поръчана тук.