Южнокорейската дружба

DOMA е дебютиращ фестивал за визуални изкуства, създаден от двамата ентусиасти Мартина Стефанова и Дойчин Котларов с идеята да представя съвременното изкуство на различни държави в България. Пулсът на Южна Корея представя 15 корейски артисти от всички жанрове – художници, скулптори, илюстратори, графици, фотографи, танцьори, музиканти и мултижанрови пърформъри, които ще представят работата си в продължение на десет дни чрез разнообразни изложби, работилници, ателиета, публични лекции, кино прожекции, корейска музика, танци, въобще пълна програма отвсякъде.

Интересните неща в нея не са никак малко. Професор Heu Gang, основен куратор на фестивала и основател на движението Nature Art в Корея, идва в София с четирима свои колеги, за да създадат (и дарят на града) четири вдъхновени от природата скулптури. Процесът по изработването ще може да се наблюдава безпрепятствено от цялата публика.

Филмовата програма под форма на лятно кино в двора на НХА и дискусии включва четири филма: В търсене на слона на Seung-ku Jeong, Поезия на Lee Chang-dong, ранният филм на Kim Ki-duk Хотел за птици и анимацията Моята приятелка, Мери.

Yozmit

Откриващото парти е запазено за мултижанровия корейски артист, музикант, певец Yozmit и българския диджей Alek Sandar. Прeдставянето на двамата предполага танци под плащовете на десетина рокли от по осем метра височина. Можете да ги разгледате и на спокойствие по време на фестивала във Фабрика 126. Още: четене на корейска литература и поезия, лекции за шаманизма и азиатското изкуство и кулинарен уъркшоп. Да се чудим откъде да започнем.

Пулсът на Южна Корея е от 30 май до 9 юни. Входът за всичките събития е безплатен. Повече информация – на страницата на фондацията и във Facebook. Пълната програма на фестивала е тук. Откриването за публика е този петък от 18:30 във Vivacom Art Hall и след това продължава с парти на Yozmit и Alek Sandar във Фабрика 126 след 20:00.