Сбит преразказ

Най-накрая успяхме да намерим време и да прочетем жестоката книга на George Lois Damn Good Advice (For People With Talent!), която би провокирала всеки човек от творческата и най-вече рекламната индустрия. Останалите ще се замислят върху голяма част от съветите на легендарния американски рекламист, които са приложими във всяка сфера, писани са с много чувство за хумор и най-важното – подкрепени с истински истории. Именно затова решихме да резюмираме част от най-силните моменти в книгата в реда, в който се появяват. Най-накрая попадаме на наръчник, от който наистина има полза и умее да те накара да се засмееш и замислиш едновременно.

4. Предпазливостта гарантира еднообразие и посредственост в творческата работа. По-добре бъдете безразсъдни, отколкото предпазливи. По-добре смели, отколкото сигурни. По-добре да видят и запомнят работата ви, отколкото да потъне незабелязано. Средно положение няма.

8. Независимо дали се занимавате с бизнес или реклама, винаги трябва да се стремите към голямата идея, която е способна да промени всичко.

9. Идеята трябва да стане ясна за по-малко от секунда.

11. Мислете дълго. Пишете кратко.

16. Защо да бъдете само творчески мислители, когато можете да сте културни провокатори? Мисията ви не е да успокоявате, а да разбудите, притесните, командвате, подбуждате и провокирате.

22. Провалът няма да ви научи на нищо особено, напротив – само ще ви забави. Не се замисляйте прекалено много за грешките в работата си.

23. Не слушайте музика докато се опитвате да измислите голямата идея, особено ако обичате да го правите. Музиката е способна да ви отведе на една хубаво място, което за съжаление няма нищо общо с комуникационния проблем, който трябва да решите.

34. Накарайте един милион долара да изглеждат като десет милиона долара. Идеята е винаги да продавате работата, таланта и уменията си с абсолютната увереност на изключително дързък, но спокоен крадец на бижута.

36. Повечето хора работят, за да запазят работата си, а не за да я вършат добре. Ако сте от първите, значи водите безсмислен живот. Ако сте от вторите, продължавайте по същия начин.

44. Бъдете готови да отговаряте на тъпи въпроси докато презентирате. Винаги ще има някой, който не разбира или не можеш да схване.

45. Ако представянето на идея отнема повече от три изречения, значи тя просто не е голямата идея.

53. Никога, никога не работете съзнателно за лоши хора.

58. Противно на общото схващане, хората не са малоумни и могат да оценят добрата и умна идея. В противен случай цял живот ще се занимавате с глупава работа.

65. Посещавайте историческите музеите за изкуство, за да провокирате непрекъснато творческото си мислене и да ви хрумват невероятни идеи за всяка сфера.

75. Разбирате повече от брандинг от своите клиенти. Именно заради това са ви наели, нали така?

77. Тайната на ефективната реклама не се крие в създаването на нови и сложни думи и картинки, а в поставянето на познати такива в нов контекст.

86. Правете правилното нещо, за да се гордеете със себе си до края на живота си.

90. Рекламист или творчески човек без чувство за хумор означава проблем. Хуморът и остроумието провокират ума. Сериозната комедия – още повече.

99. Не проспивайте деня си. Научете се да спите по-малко, защото така ще имате повече време за работа и добри идеи от конкурентите си.

100. Четенето на добра преса е по-вдъхновяващо от блоговете с непроверена, набързо събрана и нескопосано представена информация, в която липсва задълбочен анализ.

Damn Good Advice (For People With Talent!): How to Unleash Your Creative Potential (Phaidon) струва £6 и може да бъде поръчана тук.