Видео: Family на Hanni El Khatib

Биляна Славейкова представя новия порочен клип на един от любимите си мръсни рок музиканти.

Hanni El Khatib е талантливо и очевидно умно момче, което не пропилява възможността да се заговори в парижки бар с Dan Auerbach, едната половина от The Black Keys. Влиянието на последния като продуцент на Hanni се усеща с просто ухо. Резултат от съвместната им работа е албума Will the Guns Come Out от 2011 (You Rascal You, Fuck it. You Win, Come Alive.

Напоследък Khatib изкарва доста добра музика от студиото на Auerbach в Нашвил и по всичко личи, че 2013 ще е много негова година. За последното има поне две очевидни причини. Поне 114 милиона са се открехнали за звука му след последния Super Bowl след като песента му Can`t Win ‘Em All озвучаваше рекламата на Audi. Освен това след по-малко от два месеца излиза вторият му обещаващ албум Head In The Dirt.

Октоподи, бира, мотори и момичета. Добре дошли в семейството ми. Това написа Hanni El Khatib в своя Twitter веднага след като видеото към Family излезе, за да ми влезе под кожата. Клипът си е чиста лудост, събрана в по-малко от три минути. Идеята за сюжета е на режисьора Nick Walker, който дълго време търси подходящото парче за негова стара история, нахвърлена в тефтера с вдъхновенията. Резултатът от намирането му с Hanni El Khatib: група татуирани и прашни роудита с дръпнати очи пилят гумите на своите мотори Honda и безчинстват на някакъв неизвестен и много живописен планински път. Хипотетичната предистория на видеото предполага, че последното се случва след като азиатските мацки са успели да задигат необходимия за благоприличие минимум бельо от гардероба на момчетата. Извън епизодите с камшици, октоподи, секс във високи треви, психопатични физиономии, прикрити с черни звездички силиконови цици, разни впечатляващи трикове на две колела и неизбежния монтаж на кадрите с момичетата (които шарят по моторите и гледат да не стоят много на едно място), Family е истински гаражен рок до последния съкрушителен акорд и това е най-хубавото.

Що се отнася до моторите – жестоки café racer-и разцепват въздуха и спокойствието на идиличния пейзаж за неделен излет с деца и игриви лабрадори. Машините напомнят (и най-вероятно са – бел.ред.) на 70-тарските модели на Honda, а цялата атмосфера в клипа си пасва доста добре с идеята зад манията по café racer-ите. В дъното на историята им стои следната игра – група мотористи се събират в крайпътни заведения, пускат монета в джукбокса и се надпреварват кой пръв ще отиде до и ще се върне от определена точка преди края на песента (т.нар. record-racing). Разцветът на тази култура и все по-адреналиновите надпревари се случват след Втората световна война. Рокендрол десетилетията и Elvis превръщат в култ café racer-ите и цялата субкултура на мръсен звук и кожени дрехи. Family е наистина чудесен тийзър на Head In The Dirt, a комбинацията от мацки и мотори винаги работи безотказно.

Още видео клипове на Hanni El Khatib – тук.