Maceo София

Maceo Plex е едно от малкото нови за България и твърде интересни имена, които ще гостуват в София тази година по покана на приятелите ни от Elevate. Подготвяме се за гига му в Yalta Club утре през нощта с 13 любопитни факта за господина от Маями.

1. Maceo Plex всъщност се казва Eric Estornel – готин американец от Маями с кубински корени, който живее за малко и в Далас преди да се премести първо в испанския град Валенсия и след това в Барселона.

2. Последното е повлияло значително върху стила му. Еric Estornel започва да пуска електро като диджей през 1992, преди да хлътне сериозно по хаус и техно музиката. Първите му бийтове са от 1996, а дебютният му му трак излиза две години по-късно. Оттогава датират и алтернативните му прякори Maetrik (техно) и Mariel Ito (електро и IDM).

3. Следващите 12 години до 2010 Eric записва най-вече мрачен тек-хаус преди да се влюби фатално, да смени артистичния си псевдоним на Maceo Plex и да омекне с годините до по-бавен и сексуален хаус.

4. Текхаус траковете на Maetrik от този период излизат за легендарните лейбъли Treibstoff и Cocoon, а Estornel свири в клубове като Rex, Cocoon, Fabric и Womb.

5. В началото на живота си в Испания Maceo се вдъхновява за по-мек и мелодичен звук, слушайки продукцията на Parliament Funkadelic, Moodymann, Atjazz, Isolee и Luomo. Настояшият му звук: По-гладък от бебешко дупе и по-стимулиращ от масаж на Виагра. Plex в интервю за Lick magazine.

6. Can’t Leave You е вероятно най-известното парче на Maceo досега с повече от милион и половина слушания на промото и ремиксите + гледанията на официалното видео в Youtube. Популярността на на тази песен нараства главоломно от горното буутлег видео по време на Get Lost партито на Crosstown Rebels в Еlectric Pickle – Маями. Can’t Leave You излиза официално едва шест месеца по-късно през септември почти в края на летния сезон.

7. Crosstown Rebels изиграва основна роля в изключителния възход на Maceo Plex през 2011. Лейбълът на Damian Lazarus издава дебютния албум на продуцента Life Index в началото на 2011. 4 oт 5 по скалата на Resident Advisor, лек кавър на Stevie Wonder и сериозни събличащи вокални партии от самия Maceo. Албумът излиза точно когато бавният и по-фънки хаус започва да превзема световната сцена преди малко повече от две години. Сред останалите артисти на Crosstown Rebels са Jamie Jones, Art Department, Lazarus, Amirali, Fur Coat и Deniz Kurtel.

8. Следващите издания на Maceo излизат за собствения му лейбъл Ellum Audio. Въпреки тракове като мега успешното Stay High Baby (EP-то се казва Hot&Sexy, как иначе), Plex не изоставя посоката си с Maetrik и издава The Poem.

9. Essential Mix-ът на Maceo отпреди година е слушан над 400 хиляди пъти в YouTube, Soundcloud, страницата на BBC и останалите платформи за споделяне на музика.

10. Последният съвместен проект на Estornel е с приятеля му от Маями Danny Dazе. Jupiter Jazz е кръстен на любимата им песен на Underground Resistance.

11. Eric и приятелката му имат котка на име… Maceo.

12. Имената, с които иска да работи, за да научи много – Giorgio Moroder и Vangelis. Хората, от които е научил най-много – Cajmere (Green Velvet) и ERP (Convextion).

13. Следващото издание на Maceo e футуристичният му дълбок микс за DJ Kicks, който излиза на 30 април. Почти всяка една песен в изданието е ремиксирана леко от самия Eric, който е добавил и ексклузивна своя нова песен Galactic Cinema.

Maceo Plex e в Yalta Club на 1 март. Билетите струват 20 лв. и могат да бъдат намерени в Ticketstream и Eventim. Останалите момчета на партито са Liubo Ursiny и Nick Nikolov. Повече информация за събитието има тук. Сетовете на Maceo Plex са в Soundcloud.